Napredak

Vijesti

17 prosinca 2014

ARHEOLOŠKI NALAZ: Otkopan kameni nadgrobni spomenik

DSC_0167.jpgRadnici derventskog poduzeća Komunalac slučajno su iza zgrade Doma kulture iskopali osrednji kameni nadgrobni spomenik s isklesanim reljefnim križem, karakterističnim za stara katolička groblja.

Kopajući kanal za odvod oborinskih voda uz uličicu iza Doma, gotovo pred samim donjim ulaznim vratima, zapeli su za oveći kamen i izvukli ga čitava iz nasipine materijala i zemlje. Kad su ga malo očistili od blata, primijetili su na njemu reljef križa s karakterističnim proširenjem donjeg dijela uspravne križne grede. Da je kamena stela doista stara, svjedoči njezin oblik zaobljena nišana, što bi moglo značiti da je iz vremena osmanske vladavine, jer se tada nisu smjeli u javnosti postavljati križevi, ili je iz prvog razdoblja austrougarske vladavine Bosnom, kada se još neko vrijeme čuvao taj naviknuti izgled nagrobnih stela.

Spomenik bi mogao ukazivati na to da je prastara derventska katolička crkva bila upravo na prostoru u blizini Doma. Tek dolaskom austrougarske crkva je prenesena na današnje mjesto, gdje je nakada bila turska utvrda, koju su austrijanci razrušili. Očito da je uz crkvu bilo i groblje, jer odakle bi inače ovaj spomenk dospio ovdje. Pitanje je je li groblje izmješteno ili je samo prekopano. Možda se na okolnom terenu pod površinom zemlje nalazi još takvih spomenika. To je predmet za općinski odjel za kulturu, kojemu će se HKD Napredak obratiti s molbom da se stručno ispita okolni teren trenutnog parkirališta iza doma.

Spomenik je odložen u podrumski prostor Doma.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više