Napredak

Vijesti

18 veljače 2015

BILE SU POKLADE: Napretkova fešta na Plehanu

DSCN1504.jpg

Pokladna fešta, koju već nekoliko godina zaredom organizira Hrvatsko kultruno društvo Napredak, uz potporu uhodane ekipe dobrovoljaca, općinskih vijećnika iz reda hrvatskog naroda i plehanskog samostana, održana je jučer u popodnevnim satima na Plehanu. 

Budući da su poklade ove godine rano, vrijeme nije bilo naklono druženju u samostanskom dvorištu, kako je to do sada bio običaj. Snijega na Plehanu još ima podosta, a i oštar vjetar je tjerao sve da se sklanjaju gdje mogu, pa se uglavnom sve odvijalo u podrumskoj dvorani samostanskog Muzeja i galerije, koja je u izgradnji. Izostala je ove godine i ekipa koja od didovog traktora pravi uvijek novi šaljivi performans, a razlog je bio posao na kojem su mnogi od njih morali ostati duže pa su prispjeli na feštu tek kad su se drugi gotovo razišli. 

No gostiju je ipak bilo podosta, otprilike kao i svake godine. Bilo je i maski i maskica, pjesme, priče, ića i pića. Ekipa kuhara pripremila je krasan čobanac, kuharice su  ispekle hrpu krofni, a iz Dervente je dopremljena i pošiljka bureka i sirnica. U dvorištu je ekipa kuhala vino, a bilo je i piva, mineralne i rakijice naravno. 

Družilo se dok se moglo izdržati u negrijanoj dvorani, a onda je svatko požurio kući grijati stare ili mlade kosti. 

Uobičajenim gostima i maškarama pridružila se ove godine i ekipa visokih političkih predstavnika iz Banje Luke, dopredsjednik RS-a g. Josip Jerković, ministar g. Davor Čordaš i hrvatski predstavnik u Vijeću naroda g. Tomo Tomljanović. Oni su rado sudjelovali u Napretkovoj akciji obnove Hrvatskoga doma u Derventi pa su se odazvali i pozivu na pučku pokladnu feštu. Mnogi su se začudili kad su vidjeli da su na parkiralištu bila i policijska kola, ali to nije bilo zbog mačkara, nego zbog visokih gostiju. 

Sve u svemu: bilo je skromno ali lijepo. Dogodine će valjda poklade biti malo bliže proljeću pa će se moći malo više šepiriti i po dvorištu i, kao i obično, zaigrati veliko šareno kolo. 
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više