Napredak

Vijesti

09 rujna 2016

FORUM U POLJSKOJ: Nastup predsjednika HKD Napredak

sesja700.jpgPredsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić sudjelovao je od 6. do 9. rujna na Ekonomskom forumu u Krynici u Poljskoj i bio je jedini predavač iz Bosne i Hercegovine.    

Na ovogodišnjem forumu, poznatom i kao „Istočni Davos“, koji se održava pod visokim pokroviteljstvom Parlamenta Republike Poljske, sudjelovalo je oko 3.000 intelektualaca i poslovnih ljudi iz istočne Europe, ali i sa Zapada.    

Forum je značajan događaj za Središnju i Istočnu Europu, jer se na njemu kroz raspravu kreira povoljna klima za razvoj političke i gospodarske suradnje između istoka i zapada Europske unije, ali i između Europske unije i susjednih zemalja. Krynica je, kako ističu organizatori, važna točka na političkoj mapi svijeta gdje se "Istok susreće  sa Zapadom“.    

Ovaj ugledni skup pratile su brojne medijske kuće, a uz 3.000 sudionika u radu foruma sudjelovalo je 220 diskutanata, među kojima i premijeri Slovačke, Češke, Ukrajine i Mađarske, 20-tak ministara iz isto toliko zemalja, te predsjednici poljskog i litvanskog parlamenta, više dopredsjednika i predstavnika velikih europskih kompanija.   

U svom izlaganju dr. Topić je iznio osnovne podatke o Bosni i Hercegovini. Naglasio je kako je naša zemlja povlašteno mjesto za ekumenizam i dijalog, uz opasku kako to nije ni najmanje lako činiti nakon krvavog rata koji je trajao četiri godine, ali da ima itekako dobrih napora i primjera međureligijskog dijaloga   Istaknuo je kako HKD Napredak godinama realizira dijalog i ekumenizam života na brojnim svojim manifestacijama, gdje sudjeluju i muslimani i pravoslavni. Kao konkretan i najsvježiji primjer naveo je da je na zadnjem Uskrsnom koncertu, koji HKD Napredak tradicionalno organizira u Sarajevu, gostovao pravoslavni zbor iz Bugarske.  

U raspravi posvećenoj događanjima oko Europske Unije, gdje su neki otvoreno iskazali euroskepticizam, dr. Topić je naglasio kako Europska Unija ima više nedostatka, ali da nema idealnih rješenja. Istaknuo je kako se s uma ne smije smetnuti činjenica da je Europa prije Unije imala dva svjetska rata i  80 milijuna mrtvih, te da je najveća vrijednost Unije da u Europi nema rata i da se nikada nije kvalitetnije živjelo.   

- Bolji su višegodišnji pregovori nego jedan dan rata  i jedan mrtav čovjek. Nema svetog rata, ima samo sveti mir - poručio je dr.Topić.   

U svom izlaganju posebice je naglasio potrebu da Europska Unija treba vratiti temeljne vrednote, poštivanje života od začeća, poštivanje institucije braka, te da mora stvarati mentalitet ljubavi prema djeci i životu, jer EU izumire.
96503_mons_prof_dr_franjo_topic_na_ekonomskom_forumu_u_poljskoj_nema_svetog_rata_ima_samo_sveti_mir_475_316_85_s_c1.jpg
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više