Napredak

Vijesti

14 veljače 2018

HKD NAPREDAK: Pokladna zabava u Derventi

1.JPG


U organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa jučer je, na pokladni utorak, održana tradicionalna pokladna zabava, koju dervetnska podružnica Napretka organizira devetu godinu zaredom, najprije u dvorištu samostana Plehan a od prošle godine u velikoj dvorani Napretkova doma u Derventi.   

Usprkos snijegu i strahu od lošeg vremena u domu se okuplo stotinjak gostiju, uključujući i desetak djece, koja su skoro jedina bila kostimirana u maškare, jer većina odraslih to uglavnom nevoljko čini.  

Za doista lijep glazbeni ugođaj pobrinuo se tamburaški sastav ALFA iz Slavonskog Broda, uz čije pjesme je tri sata druženja prošlo brzo i ugodno.   

Dok su slušali tamburaše, gosti su se častili jelom, što su ga dobrim dijelom darovali članovi HKD Napredak, a bilo je dovoljno meze, pite, koju su pekle žene iz Žeravca, i – naravno – pokladnih krafni. 

Uz druga pića, moglo se probati i kuhano vino. Poklonili su ga članovi udruge HVIDRA iz Dervente a kuhala ekipa na čelu sa Stipicom Marasom.   

Nagrade mališanima za dobro maskiranje podijelio je predsjednik derventskoga općinskog Vijeća g. Marijan Kljajić, koji je, skupa sa suprugom Ankicom,  bio i darovatelj tih darova. 

Osim njega, zabavi su nazočili i općinski vijećnici Ilija Ravlić i Marinko  Nikolaš. Druženje je svojim dolaskom počastio i ministar za izbjegle i raseljene osobe RS-a g. Davor Čordaš, a g. Josip Jerković i g. Tomo Tomljanović ispričali su se zbog zauzetosti: jedan je u to vrijeme imao prijem u Banjoj Luci a drugi je trenutno u toplicama na liječenju. 

Zabavi je jedino nedostajao dio posvećen domaćoj izvornoj glazbi, jer su svirači predviđeni za nastup ove godine morali odustati zbog snimanja, ali zato će slijedeće godine sigurno doći. Malo pjesme je ipak bilo u privatnoj režiji gostiju a malo se i kolo zaigralo. 
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više