Napredak

Vijesti

28 rujna 2014

IZBOR U SREDIŠNJICU: Naš tajnik izabran u središnju upravu

za internet.jpg

Na 62. Glavnoj skupštini HKD Napredak, održanoj u subotu 27. rujna 2014. u dvorani Kamernog teatra u Sarajevu, među sedam novih članova središnje uprave HKD Napredak našao se i tajnik podružnice HKD Napredak Derventa fra Mirko Filipović. Na prijedlog Upravnog odbora, Skupština je pojedinačno izglasovala nove članove i tako popunila upražnjena mjesta u središnjoj upravi.

Fra Mirko (krsno ime Jozo) Filipović rođen je 25. veljače 1957. u Derventi. Osnovnu školu pohađao je na Plehanu, u Bunaru,  i u Zagrebu-Retkovec, a klasičnu gimnaziju završio je u Visokom. Studij teologije polazi u Sarajevu na Franjevačkoj teologiji, a studij hrvatskog jezika i književnosti na Filozofskom fakultetu u Sarajevu i Zagrebu. Potom je deset godina predavao hrvatski jezik i književnost na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, te ujedno pet godina bio glavni odgojitelj đaka sjemeništaraca. Kroz slijedećih pet godina, od 1998. do 2003., glavni je urednik revije Svjetlo riječi.

U Franjevačkoj provinciji Bosni Srebrenoj vršio je službu definitora (člana uprave) i vikara provincije (zamjenika provincijala), a potom kroz tri mandata službu gvardijana Franjevačkog samostana Plehan. Trenutno je vikar (zamjenik gvardijana) istoga samostana.

U pastoralnom djelovanju dvije godine je bio kapelan u Livnu, devet godina župnik na Plehanu, a posljednje dvije godine kapelan je u istoj župi.

U Nadbiskupiji Vrhbosanskoj bio je član Svećeničkog i Konsultorskog vijeća te član Komisije Iustitia et pax (Pravda i mir).

Središnja uprava HKD Napredak povjerila mu je mandat za pokretanje obnove rada derventske podružnice društva i od obnoviteljske skupštine vrši službu tajnika HKD Napredak Derventa.


Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više