Napredak

Vijesti

09 srpnja 2019

IZBORNA SKUPŠTINA NAPRETKA: Novi predsjednik dr. Nikola Čiča

izvješća-3.jpg


Hrvatsko kulturno društvo Napredak održalo je 6. srpnja 2019. godine u Sarajevu 66. Glavnu izbornu skupštinu u prostorijama Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa, gdje je Napredak djelovao tijekom posljednjega rata. 

Prof. dr. Franjo Topić, čovjek koji je prije skoro trideset godina izabran za predsjednika HKD Napredak, nije se na ovoj skupštini kandidirao za produženje mandata i oprostio se od funkcije predsjednika. Zbog duge službe na čelu Društva i iznimnih zasluga za rad Napretka u proteklih dvadeset i devet godina od obnove njegova rada,  imenovan je počasnim predsjednikom, a novi predsjednik je dr. sc. Nikola Čiča, dosadašnji dopredsjednik HKD Napredak i bivši predsjednik HKD Napredak Glavna podružnica Tuzla. 

Među skoro 200 Napretkovaca i gostiju na svečanom dijelu Skupštine bili su i umirovljeni katolički patrijarh Jeruzalema mons. Fouad Twal, predsjednik Kršćanskog radničkog pokreta (MCL) Carlo Costalli, kopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA) Piergorgio Sciaqua te brojni predstavnici kulturnog, javnog, političkog i vjerskog života BiH, Hrvatske i svijeta. 

U uvodnom dijelu Skupštine nazočne je pozdravio predsjednik mons. prof. dr. Franjo Topić. U prigodnome govoru sublimirao je rad HKD Napredak kroz proteklih 29 godina od obnove njegova rada, nakon 45 godina komunističke zabrane. 

Profesor Topić podsjetio je da je Napredak do ukidanja stipendijama pomogao više od 16.000 đaka, zanatlija i studenata, među kojima i dvojicu nobelovca Ivu Andrića i Vladimira Preloga.  

U kronološkom nizu, govorio je o važnoj humanitarnoj i općedruštvenoj ulozi Napretka tijekom posljednjega rata, kada je Napredak djelovao u prostorijama Bogoslovije i na kulturnom planu radio „kao da rata nije bilo“. 

Prisjetio se i vremena nakon posljednjeg rata i organiziranja brojnih sportskih i kulturnih manifestacija koje su nerijetko imale ujedinjujuću snagu na ovim prostorima: Božićni koncerti, malonogometni turniri, šahovski turniri. 

Potom je govorio o Napretku danas istaknuvši da je Napredak „postao veliko društvo“ sa 63 podružnice koje djeluju u BiH, Hrvatskoj, Austriji, Njemačkoj, Kanadi i SAD-u, 13 folklornih grupa, 7 tamburaških orkestara, 14 zborova i 29 drugih skupina te izdaje tri lista i ima knjižnicu s oko 35.000 knjiga.  

U 2018. godini priređeno je 547 manifestacija, a u ovih 28 godina 9.993 manifestacije. U nekim mjestima većinu kulturnog rada obavlja Napredak. To su vrijedni i značajni rezultati i za jednu veliku zemlju kao i za neku državnu organizaciju, istaknuo je profesor Topić.  

Od obnove rada Napredak je podijelio više od  2.922 stipendija, koje uglavnom dijeli središnji Fond za stipendiranje. 

Govorio je i o međunarodnim aktivnostima Napretka te rekao kako je Napredak prešao granice BiH i Hrvatske te je član nevladinog odjela Ujedinjenih naroda i ima intenzivnu suradnju s Kršćanskim radničkim pokretom (Movimento Cristiano Lavoratori – MCL) i Europskim centrom za radnička pitanja (EZA). 

Napredak je “sav hrvatski, sav bosanski, sav hercegovački i sav naprosto ljudski”, naglasio je profesor Topić i iznio razloge svog povlačenja. 

Nazočne je zatim pozdravio i mons. Fouad Twal, patrijarh jeruzalemski u mirovini , zatim predsjednik Kršćanskog radničkog poketa gospodin Carlo Costalli te dopredsjednik Europskog centra za radnička pitanja (EZA) gospodin Piergiorgio Sciacqua  te podsjetio da je Napredak već nekoliko godina član EZA-e, koja istinski podržava uključenje BiH u EU.  

Nazočne su također pozdravili i zamjenik ministra sigurnosti BiH gospodin Mijo Krešić, rektor Vrhbosanskog bogoslovnog sjemeništa preč. Zdenko Spajić, gradonačelnik Tuzle gospodin Jasmin Imamović, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod gospodin Sanjin Kodrić, predsjednik Paneuropske unije BiH gospodin Osman Topčagić te predsjednik židovskog kulturnog društva La Benevolencia gospodin Jakob Finci i izaslanik zagrebačkog gradonačelnika dr. Vjekoslav Jeleč. U ime Napretkovih stipendista i mladih HKD Napredak riječi pozdrava i zahvale uputili su Anamarija Nosić i Anto Pranjkić. 

Uslijedila je zatim dodjela priznanja i zahvala koje su uručene načelniku Općine Centar gospodinu Nedžadu Ajnadžiću, predsjedavajućoj općinskog vijeća sarajevske općine Centar gospođi Karolini Karačić, Europskom centru za radnička pitanja, konzulu RH u Livnu gospodinu Tomislavu Vrdoljaku  te mons. Fouadu Twalu.  

Na kraju svečanoga dijela Skupštine dugogodišnji prvi čovjek Napretka prof. dr. Franjo Topić proglašen je počasnim predsjednikom Društva. 

Nakon stanke za ručak Skupština je nastavila s radom uz izvješća o radu i financijska izvješća Središnje uprave, Nadzornog odbora, Stegovnoga suda te podružnica i udruga. 

Između ostaloga, u radnom dijelu usvojeni su prijedlozi izmjene Statuta HKD Napredak te je izabrano novo vodstvo. 

Jednoglasnom voljom nazočnih zastupnika, glasove za predjsjednika HKD Napredak dobio je dr. Nikola Čiča, ravnatelj Pedagoškog zavoda tuzlanske županije, doskorašnji predsjednik tuzlanske podružnice Napretka i dugogodišnji dopredsjednik društva.  

Za dopredsjednike su izabrani Miroslav Landeka, Dražen Vikić-Topić, Mario Nenadić i Josip Križanović. 

Članovi Središnje uprave u novom sazivu su počasni predsjenik prof. dr. Franjo Topić, Venka Zorić, Sretko Tomić, Franjo Bratić, fra Mirko Filipović, Ivana Barišić, Josip Nikolić, Robert Petrović, Ivica Kovačević i Danijel Stanić. 

Novi Nadzorni odbor čine Zoran Kupreškić, Dragan Glavaš i Jakov Gavran, a Stegovni sud don Luka Brković, Vedrana Šimić i Željko Galić. 

Nazočnima se zatim obratio i novoizabrani predsjednik dr.sc. Nikola Čiča te rekao: 
 – Misija Napretka ostat će uvijek humana, jer sve što činimo kroz Hrvatsko kulturno društvo Napredak je na dobrobit ljudi, bilo kroz kulturu ili konkretne društvene aktivnosti. Počašćen sam time što sam dobio priliku voditi Hrvatsko kulturno društvo Napredak. To je zaista velik izazov, ali vjerujte i velika čast. 

Nakon održane Skupštine slavljena je u sjemenišnoj crkvi Sv. Ćirila i Metoda sveta misa, koju je predvodio mons. Fuad Twal, patrijarh jeruzalemski u mirovini. Uz patrijarha suslavili su: apostoski nuncij u BiH mons. Luigi Pezzuto, vojni biskup u BiH mons. Tomo Vukšić te još osam svećenika. Misom je proslavljen i patron HKD Napredak, blagdan sv. Ćirila i Metoda. 

Nakon misnoga slavlja druženje Napretkovaca i uvaženih gostiju nastavljeno je u Napretkovom domu na Trebeviću.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više