Napredak

Vijesti

14 prosinca 2016

LIJEPA FEŠTA: Božićni prijem u Napretkovu domu

manja1.JPG

Večeras je u Napretkovu domu u Derventi održan mali svečani prijem u povodu svetkovine Božića. Prijem je imao dva podjednako važna dijela: susret u velikoj dvorani uz glazbu tamburaškog sastava studenata Franjevačke teologije iz Sarajeva i zakusku koju su priredile žene, Napretkove članice, uz koju su također studenti pjevali.   

Prvi put nakon rata u velikoj dvorani Napretkova doma-Doma kulture održana je neka predstava. To je jednostavno mali povijesni događaj za sve one koji su večeras došli u ovu dvoranu, a bilo ih je negdje oko stotinu i dvadeset-trideset. 

Na to je podsjetio predsjednik HKD Napredak ing. Ilija Zirdum pozdravljajući goste, prijatelje i čalanove Napretka i želeći svima darove božićnog mira, radosti i dobrodušnosti. 

Zahvalio je posebno mladim studentima-sviračima, koji su samo za ovu zgodu potegnuli iz Sarajeva i predivno svirali i pjevali tradicionalne hrvatske narodne božićne pjesme i recitrali božićnu poeziju pjesnika Luke Paljetka i Pavla Miškina.   

Njihov dar dolaska i pjesme pridružio se svim onim dobrim ljudima, koji su svojim darovima i darovima institucija u kojima rade pomogli obnoviti ovu prelijepu zgradu. Od tih darova ove godine je uvedeno grijanje i gotovo do kraja je opremljena velika dvorana: postavljeni su podovi, zastori na pozornici i na prozorima, a prije tri dana montirani su reflektori i nabavljene lijepe stolice.    

Nakon druženja uz pjesmu ispred Božićnoga bora, svi su uglavnom sišli u prizemlje gdje ih je dočekao švedski stol s bosanskim tradicionanim jelima vezanim uz Božić. Dekor je također podsjećao na tradiciju hrvatskog naroda iz derventskoga kraja. 

Ondje se opušteno častilo i gostilo uz razgovor i studentsku pjesmu. Ovaj put su na repertoaru bile narodne pjesme, starogradske, šansone i sevdalinke. Pjevao je tko je volio i htio, a bilo ih dosta takvih.    

Uz druge goste, prijemu su nazočili g. Josip Jerković, dopresjednik RS-a, ministar Davor Čordaš, predsjednik hrvatskog kluba Vijeća naroda pri Skupštini RS-a g. Tomo Tomljanović, načelnik općine Derventa Milorad Simić i drugi iz općinske administracije, predsjednik općinskog vijeća Marijan Kljajić, vijećnici Ilija Ravlić i Marinko Nikolaš, član stožera Oružanih snaga BiH Zoran Duspara, donedavni predsjednik Općinskog vijeća i prvi predsjednik HKD Napredak g. Jozo Barišić, plehanski gvardijan fra Anto Tomas, derventski dekan fra Ivan Marić, derventski župnik vlč. Ivo Kopić, časne sesetre milosrdnice i još drugih derventskih građana.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više