Napredak

Vijesti

22 lipnja 2017

MODRIČA: Koncert duhovne glazbe bugarskog muškog zbora

Zbor mala.JPG


U organizaciji Napretkove „Otvorene kuće“ iz Garevca, sinoć je u župnoj crkvi  Rođenja Blažene Djevice Marije u Modriči održan koncert stare duhovne glazbe, na kojem je nastupio muški pravoslavni zbor „Bulgaria“ iz Sofije i pred oduševljenom publikom izveo niz pravoslavnih liturgijskih napjeva iz tradicije Bugarske pravoslavne crkve, ali i pet drevnih kompozicija iz katoličke glazbene baštine preuzete iz slavne pjesmarice zagrebačke nadbiskupije „Cithara octocorda“. Dirigent zbora je bugarski akademik Valentin Bobevski, a solisti su bili Velislav Velev i Dimitar Pramatarov.    

Moćni muški glasovi usklađeni u razigranu polifoniju melodija drevnih duhovnih napjeva bili su zaista melem i za uho i za dušu i zato je baš prava šteta što se u crkvi okupilo relativno malo slušatelja, među kojima su bili i katolički i pravoslavni svećenici iz Modriče i okolice.    

Zbor je na koncu publici zahvalio velebnom nazdravičarskom kompozicijom „Na mnogaja ljeta“ i potom se, skupa s nekima iz publike, preselio u Napretkovu „Otvorenu kuću“ u Garevcu, gdje je bila priređena mala zakuska.    

Zbor  „Bulgaria“  sudjelovao je ovih dana na međunarodnom duhovnom festivalu u Istri, odakle je, zahvaljujući podršci  donatora, među kojima je i grad Zagreb i Ministarstvo kulture Hrvatske, na proputovanju navratio u Garevac i Modriču. Bilo bi lijepo kada bi mogao češće navraćati u naše krajeve, jer su ljubitelji vrhunske glazbe zasigurno željni ovakvih događanja.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više