Napredak

Vijesti

09 veljače 2016

NAPREDAK DERVENTA: Poklade na Plehanu

veća.jpg


Uobičajilo se već da na sam pokladni utorak u popodnevnim satima članovi HKD Napredak Derventa i njihovi prijatelji i podupiratelji organiziraju na Plehanu malu feštu: druženje uz pjesmu i okrjepu. 

I danas je u krugu samostana Plehan pokladni dan bio radostan. Dečki koji već tradicionalno pripremaju čobanac i kuhano vino okupili su se oko podne i započeli svoju uhodanu ceremoniju pripravljanja jednog po jednog sastojka ukusnog čobaca. Još prije njih poranile su žene, uglavnom također uigrana ekipa, da zamijese tijesto za krofne da bi se na vrijeme stigno ispeći dovoljan broj ovoga prepoznatljivoga simbola poklada. Samostanski radnici pripravili su dvoranu u podrumu galerije koja je u izgradnji, u koju je postavljeno stotinu i šezdeset tanjura na uredno poredanim stolovima. Gostiju je, međutim bilo više, negdje dvjestotinjak, ali nije bilo tijesno, jer su neki malo sačekali pa opet došli na red. 

Okupljanje je počelo oko tri sata popodne u dvorištu gdje se kuhalo vino. Pristizali su i oni pod maskama i oni bez njih, a ubrzo se zavrtilo i malo kolo, u kojem su uglavnom poskakivali maskirani pokladari. Uz dobru pjesmu i priču nije bilo teško dočekati poziv u dvoranu kada su kazandžije najavile da je čobanac gotov i da se može početi sjedati za sofru. 

Čobanac je bio dobar, nekima možda malo poljut, poslužile su dobro i sirnice i bureci, a krafne napudrane sitnim šećerom zasladile su i jelo i susret, na kojem uz ostali narod od početka redovito sudjeluju svi hrvatski predstavnici u općinskoj vlasti, a evo već drugu godinu pridružuju im se i predstavnici u republičkoj vlasti u Banjol Luci sa svojim suradnicima. Tako i treba. Treba biti s narodom uvijek, pogotovo kad je Napretkova fešta. 

Živjele poklade!
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više