Napredak

Vijesti

28 rujna 2018

NAPRETKOV DOM: Izložba starih fotografija hrvatske narodne nošnje

11.jpg
U srijedu, 26. rujna, održana je u Napretkovu domu u Derventi završna manifestacija projekta nazvanog „Formiranje prve zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa“, a bilo je to otvaranje izložbe starih fotografija hrvatske narodne nošnje derventskoga kraja i predstavljanje brošure „Spomenici hrvatske kulturne baštine derventskoga kraja“.    

Izložbu je otvorio predsjednik HKD Napredak Derventa fra Mirko Filipović, kratko predstavivši nazočnima projekt u okviru kojega je do sada održano jedno stručno predavanje o hrvatskoj narodnoj nošnji, načinu priprave i materijalima od kojih su nošnje pravljane te javna tribina o mapiranju, prezentiranju i zaštiti spomenika hrvatske kulturne baštine općine Derventa.   

Izložba je plod višemjesečnog sakupljanja starih fotografija, koje su skenirane i otisnute u jednoj knjizi-albumu nazvanom „Fototeka hrvatske narodne nošnje derventskoga kraja“, a dio njih je uvećan, uokviren i izložen na zidovima dvorane Napretkova doma, odakle će nakon petnaestak dana, koliko traje izložba, biti većim dijelom prenesene i izvješene po zidovima u prostorijama Doma.    

Brošura, tiskana u stotinu primjeraka, koju su posjetioci izložbe mogli ponijeti sa sobom, sadrži priče o osam lokacija u općini Derventa iz povijesti ili novijega doba koje su zaslužile da ih se uvrsti u spomeničku kulturnu baštinu derventskih Hrvata i da se poradi na njihovoj boljoj prezentaciji i zaštiti. Riječ je o muzejsko-galerijskom blagu samostana Plehan, proglašenom nacionalnim spomenikom kulture BiH, stećku iz doba Sulejmana Veličanstvenog u groblju Kamenje, stećku iz 17. stoljeća na groblju Banica, legendi o Djevojačkom grobu u Pjevalovcu, tradiciji klesanja plehanskog mlinskog kamena, grobljima Babin greb i Buban te bogatoj umjetničkoj zbirci Žeravac, koju je sakupio prof. dr fra Andrija Zirdum.   

Izložbi je nazočila doista reprezentativna skupina lokalnih Hrvata, počevši od članova HKD Napredak na čelu s bivšim predsjednicima udruge Jozom Barišićem i Ilijom Zirdumom, zatim svećenici s Plehana, s Cera, iz Kuline i Koraća, političari Josip Jerković i Tomislav Tomljanović, predsjednik općinskoga vijeća i općinski zastupnici Marijan Kljajić, Ilija Ravlić i Marinko Nikolaš te drugi zainteresirani građani i gosti. Odsutna je jedino bila voditeljica projekta gđa Suzana Drumiš, koju je bolest spriječila da sudjeluje u završetku projekta na kojem je upravo ona najviše radila i, skupa s tajnicom HKD Napredak Derventa gđom Danijelom Zirdum, uspjela projekt realizirati onako kako je bilo propisano ugovorom. Ona je na natječaj istoga ministarstva već prijavila i drugi stupanj ovoga istoga projekta i nadati se da će i u tome imati uspjeha.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više