Napredak

Vijesti

12 srpnja 2016

NAPRETKOV DOM: Izložba umjetničkih fotografija braće Medenčević

13576668_10208665289842479_1659014042937098031_o.jpg
U ponedjeljak, 25. srpnja, bit će u Napretkovu Domu u Derventi svečano otvaranje izložbe umjetničkih fotografija braće Medenčević, Sukija i Hadisa, pod zanimljivom naslovom: "Od Dervente pa do kraja svijeta“. 

Izložba će biti postavljena u suternskom prostoru Napretkova doma i bit će to ujedno prva kulturna manifestacija koja će se održati u renoviranom derventskom Domu kulture, nekadašnjem i sadašnjem Napretkovu domu. 

Izložbu, u suradnji s HKD Napredak Derventa, organizira Internacionalni, multireligijski i interkulturni centar „Zajedno“ (IMIC) Derventa, u okviru njihove svakogodišnje manifestacije „Derventsko srce“. Izložba će biti otvorena do četvrtka, 1. rujna. 

Braća Medenčević, koja su u Derventi odrastali vezani za Dom kulture, jer su ondje svirali  i na druge načine sudjelovali u njegovim događanjima, tipičan su fenomen uspješnih derventskih ljudi, koji u tuđemu svijetu iskoriste priliku pokazati svoje sposobnosti, ali ne zaboravljaju gdje su njihovi talenti ponikli i tom izvorištu rado se vraćaju. 

Ugodno je, doista, bar ukratko zaviriti u njihove biografije.
SUKI MEDENČEVIĆ
23646dc.jpg
Sulejman-Suki Medenčević  rođen je u Derventi 1964. godine. Već u srednjoj školi bio je zainteresiran za fotografiju.    

Studij je započeo na Nacionalnoj školi dramskih umjetnosti u Beogradu, gdje je pobudio dubok interes za film. Svoje filmsko obrazovanje nastavio je na glasovitoj češkoj akademiji za filmsku umjetnost u Pragu (FAMU), gdje je magistrirao odličnim uspjehom i pokupio nekoliko nagrada za svoj rad, uključujući i nagrade koje dodjeljuje Udruga čeških snimatelja.    

U SAD odlazi 1991. na poziv filmske škole UCLA u Los Angelesu. Kao snimatelj zaradio je brojne međunarodne nagrade, uključujući nominaciju za Zlatnu žabu na Međunarodnom filmskom festivalu za umjetnost kinematografije Camerimage 2004., kao i nagradu "Najbolja fotografija Award" na međunarodnom filmskom festivalu u Španjolskoj  Mostra di Valencia.    

Snimio je više od petnaest igranih filmova, a tijekom karijere imao je sreće raditi s takvim uglednicima iz filmskog svijeta kao što su Lauren Bacall, Janet Leigh, Burt Reynolds, Tom Hanks, Billy Crystal i mnogi drugi. 
HADIS MEDENČEVIĆ
mala hadis.jpg


Hadis Medenčević rođen je 1968. u Derventi. Studij elektrotehnike u Sarajevu morao je prekinuti na četvrtoj godini studija i dovršiti ga  u Pragu, gdje je odlučio poći prvenstveno zato što ga je barem malo upoznao dolazeći u posjete bratu Sukiju.    

Ondje i danas živi radeći u telekomunikacijskoj firmi na odjelu informatike. Uz to, osnovao je u Sarajevu firmu ECOTON, koja uspješno posluje već skoro dva desetljeća, a on je 2010. godine izabran za menadžera godine.    

Kao hobi i veliku ljubav odavna njeguje zanimanje za umjetničku fotografiju i u tome je imao značajan uspjeh na nekoliko izložbi putopisnih fotografija u Češkoj i drugdje. Umijeće da uhvati onaj trenutak vječnosti u pokretu života čini ga doista istinskim umjetnikom fotografije.   
SUKI2.jpg
ecoton1.jpg
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više