Napredak

Vijesti

21 siječnja 2016

NAPRETKOV DOM: Posjet konzula Republike Hrvatske iz Banje Luke

P1210346.jpgDanas je u prijepodnevnim satima novoobnovljeni Napretkov dom u Derventi posjetio konzul Republike Hrvatske u Banjoj Luci g. Zlatko Kramarić. Susretu su nazočili predsjednik HKD Napredak Derventa g. Ilija Zirdum, predsjednik Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS g. Pejo Guberac, predsjednik Općinskog vijeća Derventa g. Jozo Barišić i član hrvatskog kluba Vijeća naroda pri Skupštini RS-a g. Tomo Tomljanović. U konzulovoj pratnji bio je g. Tomislav Krznar, konzul I. razreda, koji je u rujnu prošle godine dopremio vrijednu zbirku knjiga hrvatskih izdavača za knjižnicu u Napretkovu domu. 

U kraćem razgovoru, jer se Dom još uvijek ne grije pa nije pogodan za duži boravak, g. Kramarić je od domaćina čuo najvažnije informacije o djelovanju ovih dviju hrvatskih udruga u Derventi i sudjelovanju Hrvata u društvenim i političkim strukturama općine. Cilj njegova posjeta bio je ustvari da se iz prve ruke informira o Hrvatima u općini Derventa, jer je prije samo tri mjeseca preuzeo dužnost konzula od dugogodišnje konzulice gđe Dunje Jevak. 

Razgovor je nastavljen u prostorijama Franjevačkog samostana Plehan, gdje je konzula i pratnju ugostio gvardijan fra Ilija Kovačević. 

Zlatko Kramarić bio je prvi poratni i dugogodišnji gradonačelnik grada Osijeka, predsjednik Liberalne stranke te hrvatski vleposlanik u Makedoniji i na Kosovu.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više