Napredak

Vijesti

13 rujna 2018

NAPRETKOV DOM: Tribina o registriranju i zaštiti kulturne baštine

Manja.JPG






























U okviru projekta koji financira Ministarstvo civilinih poslova BiH, večeras je u dvorani Napretkova doma u Derventi održana mala tribina o registriranju i zaštiti hrvatske kulturne baštine derventskog kraja, koja je bila povod za razgovor prisutnih o potrebi mapiranja, obilježavanja i zaštićivanja svih spomenika kulture i povijesne baštine u derventskoj općini i podizanja javne svijesti o općoj važnosti i koristi takvog angažiranja.    

Nakon kratke obavijesti o sadržaju, svrsi i tijeku cjeokupnog projekta, koji nosi naziv „Formiranje prve postavke zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa“ a koju je umjesto bolesne voditeljice projekta gđe Suzane Durmiš prezentirala tajnica HKD Napredak Derventa i asistentica u projektu gđa Danijela Zirdum, slijedio je kratki pregled dosad obrađenih spomenika hrvatske kulturne baštine derventskoga kraja, koje je istražio i opisao fra Mirko Filipović, predsjednik derventskog Napretka. On je kratko predstavio osam spomenika kulture i sjećanja: Umjetničku zbirku samostana Plehan, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, stećak iz 16. stoljeća na groblju Kamenje u Mišincima, kao najstariji povijesni zapis u kamenu koji se može preciznije datirati, zatim stećak iz 17. stoljeća na groblju Banica kod Dubočca, Djevojački grob u Pjevalovcu, kao trajni spomenik narodne legende o obrani djevojačke časti i moći ozdravljenja, groblje „Babin greb“ u Višnjiku, staro groblje Buban u Bukovici s najočuvanijim kamenim spomenicima iz 19. stoljeća, tradiciju vađenja i klesanja mlinskoga kamenja na Plehanu i umjetničku zbirku Žeravac, koja broji 1165 djela a koju je cijeli život sakupljao prof. dr. fra Andrija Zirdum.   

Cjeloviti tekstovi o ovim spomenicima objavljeni su na internet stranici HKD Napredak Derventa, a bit će tiskani i u brošuri koja će se prezentirati na završnoj izložbi prikupljenih starih fotografija narodne nošnje, ljudi i običaja, od kojih je oblikovan album fotografija (fototeka), koji će biti čuvan u Domu. Neke fotografije su uvećane i uokvirene te će biti pokazane publici na izložbi 26. rujna, a potom izvješene po zidovima prostorija Napretkova doma.   

Budući da je predizborno vrijeme s mnoštvom skupova i manifestacija, na tribini se okupila mala izabrana publika, među kojima je bio predsjednik Srpskog kulturnog društva Prosvjeta protojerej Dragan Kainović, dekan derventskog dekanata fra Ivan Marić, raniji predsjednici HKD Napredak g. Jozo Barišić i Ilija Zirdum, političar g. Tomislav Tomljanović te odani ljubitelji kulturnih tema i događanja g. Milorad Đurđević, Damir Kljajić i Čedomir Ćorić. 
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više