Napredak

Vijesti

21 veljače 2012

NAPRETKOVA VEČER: Pokladna fešta na Plehanu

012e.jpg


Večeras, u pokladno predvečerje, održana je već uobičajena pokladna zabava u samostanskom dvorištu na Plehanu. Feštu je, kao i uvijek, organizirala podružinica Hrvatskog kulturnog društva Napredak iz Dervente, uz svesrdnu pripomoć već uhodane ekipe iz Broda, koja je i ovaj puta napravila obilje dobroga čobanca, te također uigrane ekipe domaćica iz Modrana, koje su napekle gotovo tisuću krofni. Dobroj zakuski doprinijela je još i dobra pita, a sve to razgalila dobra kapljica kuhanoga vina i tradicionalno dobra šljivovica iz samostanskoga podruma. Na fešti se okupilo tristotinjak gositiju s ovu i s onu stranu Save, a pod razapetim šatorom i po samostanskom dvorištu orila se domaća pjesma i vrtjelo izvorno kolo. Bilo je mjesta i vremena i za one koji vole bučati preko zvučnika poput kakvih rokera, ali i za one koji na starinski način vole uz neozvučenu šargiju i violinu pjevati sa svojim susjedom u kolu te polako šetati pa onda zaigravati unoseći se u kolo. 

Premda se većina nije maskirala,ni na ovoj pokladnoj fešti nije manjkalo maski, nekih čak izrazito domišljatih i lijepih. Najviše pozornosti, naravno, privukao je opet Tomasov traktor iz Modrana, koji se lanjske godine maskirao u bolid, a ove u pravog pravcatog posavskoga ćiru. Krcat kićenim putnicima ušetao su u dvorište i ondje ostao parkiran sve dok šef stanice, koji - mimo svakog običaja - putuje sa svojim ćirom, nije izdao naredbu da se putnici pokupe u vagone i krenu natrag odakle su došli. Za trud, napor i domišljatost da osmisle svoje maškaranje, dobili su od organizatora neutješnu nagradu od 50 KM, a slično su prošle i dvije najmlađe maškarice Mihaela i Marijana.

Nakon više od tri sata ića, pića, pjesme, kola i razgovora, skup se razišao, planirajući valjda da će i dogodine doći. Eh, kad bi se dotad pružila prilika da se pokladna fešta proslavi u kakvoj pristojnijoj dvorani, a ne vani na debelu snijegu kao što je bila ova ovogodišnja, ostajalo bi se još i duže, makar su mnogima na glavu zasjele ne maske nego sve brojnije godine.

Feniks.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više