Napredak

Vijesti

17 travnja 2018

POČETAK PROJEKTA ZAVIČAJNA ZBIRKA

Plakat  - formiranje zavičajne zbirke 1.jpgHrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa započinje s realizacijom projekta pod nazivom Formiranje prve postavke Zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa.         

Cilj projekta jest formiranje baze podataka o što većem broju preostalih materijalnih dobara te ostalih dokumenata koji svjedoče o kulturno povijesnom naslijeđu Hrvata derventskoga kraja.        


U tu svrhu će se fotografirati i kratko evidentirati svi kulturno- povijesni spomenici i druga nepokretna kulturna dobra derventskih Hrvata na teritoriju općine, makar i u tragovima ili kao spomeni na devastirana mjesta. Sabirat će se i evidentirati sva pokretna kulturna dobra ili uspomene na njih kao što su običaji, nošnje, starinska gradnja, starinski alati, pokućstvo, strojevi i sl. U svemu tome važne su i uspomene na stare ljude, imenom i prezimenom, iz svih dijelova općine i svih hrvatskih naselja.         

Zato HKD Napredak Derventa moli sve oni koji posjeduju zanimljive fotografije iz prošlosti hrvatskog naroda općine Derventa, zanimljive podatke, priče, pjesme ili običaje da nam ih pošalju elektronskim putem na adresu: hkd.napredak.derventa@gmail.com ili da ih donesu u Napretkov dom u Derventi da ih skeniramo, fotografiramo ili na neki drugi način evidentiramo i uvrstimo u Zavičajnu zbirku Hrvata općine Derventa.         


Predstavljanje onoga što se uspjelo sakupiti i evidentirati održat će se u rujnu mjesecu, o čemu će javnost biti informirana.        

Za sve dodatne informacije i objašnjenja može se nazvati Napretkov ured u Derventi na broj 000387 53 331 846 ili tajnica projekta gđa Danijela Zirdum 00387 65 697 476.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više