Napredak

Vijesti

02 lipnja 2011

PREDSJEDNIK BARIŠIĆ: Pismo Miloradu Dodiku

Jozo 2.jpg

Predsjednik podružnice Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK iz Dervente g. Jozo Barišić uputio je pismo predsjedniku RS-a g. Miloradu Dodiku tražeći od njega pomoć u rješavanju pitanja bivšeg doma kulture u Derventi, koji je prije drugog svjetskog rata bio vlasništvo Napretka i drugh hrvatskih društava, a sada stoji devastiran. Napredak  već odavno  traži da mu se ta njegova zgrada stavi na raspolaganje do donošenja zakona o restituciji i povratu imovine.   

U pismu g. Barišića stoji:   

Podružnica HKD Napredak Derventa je prije drugog svjetskog rata (1938.) za svoje potrebe izgradila poslovnu zgradu. Ta zgrada je po završetku II: svj. rata rješenjem Odsjeka unutarnjih poslova pri sreskom i gradskom IO Derventa broj 1611 od 12.3.1948. godine oduzeta i pripojena općoj državnoj imovini, a kasnije s uvođenjem društvenog vlasništva postala je društvena svojina i bila je dana na korištenje Radničkom univerzitetu Hasan Kikić, u okviru kojeg su se odvijale aktivnosti za potrebe Doma kulture, kina, biblioteke, muzeja isl.   

Radnički univerzitet je početkom ratnih djelovanja prestao s radom, pa je od završetka rata do danas ta zgrada napuštena i prazna. U derutnom je stanju i dijelom je ratom oštećena. Da bi se spriječilo njezino dalje propadanje, treba pod hitno poduzeti akciju sanacije krova i drugih dijelova zgrade izloženih metereološkim utjecajima. Pored toga, HKD Napredak Derventa djeluje i radi u iznajmjenom prostoru, što u ovoj oskudici izaziva dodatni trošak društvu.   

Postojali su određeni dogovori s načelnikom općine Derventa da se ta zgrada dade na privremeno korištenje prvotnom vlasniku do donošenja Zakona o restituciji-povratu ili drugo, ali od toga za sada ništa. Čak smo, u nadi da će se skoro riješiti taj problem, izradili o našem trošku kod ovlaštenog projektanta iz Dervente i projekt sanacije objekta s troškovnikom, koji je u nadležnoj proceduri općinskog organa odobren kao takav.   

Stoga molimo u ime članstva HKD Napredak iz Dervente za ostvarenje mogućnosti dodjele te zgrade na privremeno korištenje Napretku, kako bismo mogli pristupiti prikupljanju sredstava za obnovu i sanaciju oštećenja i zaštite od daljeg propadanja zgrade, a sve po projektu sanacije i na zadovoljstvo i dobrobit svih u Derventi.   Poznato je da su neke općine  u RS-u, poput Doboja i drugih, u Federaciji skoro sve, riješile taj problem na način da je zgrada ustupljena na privremeno korištenje do konačnog rješenja, pa se nadamo da postoji mogućnost i da nema zapreka rješavanju ovog problema na isti način i u Derventi - stoji u pismu predsjednika Napretkove podružnice iz Dervente predsejdniku RS-a Miloradu Dodiku.   

Na koncu pisma Barišić podsjeća na razgovore i dogovore koje su upravo u Derventi vodili Dodik i predsjednik Hrvatske Ivo Josipović o velikoj temi povratka i opstanka Hrvata u Posavini, te zaključije kako bi, između ostaloga, i ovaj projekt bio znak da se taj dogovor počinje realizirati.   

Na pismo još nije stigao službeni odgovor, ali postoje naznake da su odgovorni u općini o njemu obaviješteni te je logično očekivati da će biti oživljena zamrla inicijativa da se ovaj jednostavan problem konačno pozitivno riješi.   

Feniks.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više