Napredak

Vijesti

20 veljače 2012

PREDSJEDNIK TOPIĆ: Molba za povrat Napretkove imovine

Franjo Topić.jpg


Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić uputio je početkom veljače pismo Davoru Čordašu, ministru u vladi RS-a, u kojem traži da se u vladi založi da se Napretku stavi na raspolaganje njegova imovina, oduzeta nakon 2. svjetkoga rata, a riječ je o Hrvatskom domu (kasnije Domu kulture) u Derventi i istom takvome domu u Bosanskome Brodu. Oba stoje devastirana i neiskorištena od rata do danas, za oba Napredak ima osigurana sredstva za obnovu i stavljanje u funkciju na korist u konačnici svih građana, ali se lokalne političke strukture tome protive: u Derventi igraju providnu izgru izbjegavanja donošenja odluke, a u Brodu načelnik agresivno prijeti da će zgradu srušiti jer mu smeta.
 
Pismo prenosimo u cjelini:

                                           ******************************
Poštovani gospodine ministre,

1.       Na području općine Derventa do 1949. Godine i nacionalizacije privatnog vlasništva, HKD Napredak je u svom vlasništvu imao „Hrvatski dom“. Riječ je o poslovnoj zgradi koja je u predratnom razdoblju dana na upravljanje Radničkom univerzitetu Hasan Kikić, a i isti je 1992. godine prestao s radom te je zgrada danas napuštena i nije u funkciji, a uz to godinama propada. Podružnica HKD Napredak Derventa je s načelnikom općine Derventa postigla određene dogovore o povratu i sanaciji zgrade. Odluka o povratku predmetne zgrade dva puta se nalazila na dnevnom redu općinskog vijeća općine Derventa, u oba slučaja nedostajao je jedan vijećnički glas da odluka bude usvojena, te su postignuti dogovori dovedeni u pitanje. Očigledno da ne postoji politička volja da se isti objekt preda na korištenje HKD Napredak, iako bi to značilo obnovu objekta i privođenje namjeni na korist cijele društvene zajednice općine Derventa.

2. HKD Napredak je također u svom vlasništvu imao zgradu „Hrvatski dom“ i zemljište od 1.147 m², koje se danas nalazi u vlasništvu Sreskog sindikalnog vijeća Bosanski Brod. HKD Napredak i sama podružnica obraćali su se općini Bosanski Brod, Republičkoj upravi za geodetske i imovinsko-pravne poslove i Vladi Republike Srpske da se navedena imovina ustupi HKD Napredak, ali do pozitivnog rješenja nije došlo. Odgovorom općine Bosanski Brod navodi se kako je zgrada u ruševnom stanju te da je za nju predviđeno rušenje, što ima za posljedicu prestanak prava HKD Napredak na povrat predmetne imovine. Podružnica HKD Napredak Bosanski Brod je na više sastanaka iznijela planove i garanciju obnove objekta i privođenja namjeni, ali općinske vlasti nisu imale sluha te ostaju pri namjeri da se objekt ukloni.
 
Šteta je i žalosno da se navedene nekretnine ne koriste, ali se ne daju niti na korištenje izvornom vlasniku HKD Napredak.
 
Ovom prilikom Vas želimo upoznati da su HKD Npredak vraćeni domovi i zemljište u Bugojnu, Zavidovićima, Zenici, Mostaru, Kreševu, Zagrebu i Doboju, značajan dio nekretnina u Sarajevu.
 
Molimo Vas da u granicama Vaših mogućnosti pokrenete inicijativu da općine Derventa i Bosanski Brod, te vlada u kojoj ste ministar, konačno izvrše povrat imovine HKD Napredak na opće dobro hrvatskog i drugih naroda koji žive na ovim prostorima. Najviši dužnosnici Republike Srpske su više puta javno iznosili da će učiniti sve za povratak Hrvata i drugo što im bude potrebno.
 
Očekujući Vašu pomoć i odgovor unaprijed se zahvaljujemo uz izraze osobitog štovanja.
 
                                                                                          Predsjednik:
                                                                                          Dr. Franjo Topić
Feniks.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više