Napredak

Vijesti

07 veljače 2016

PREMIJERNO: Igra prstena u Napretkovu domu

mala.jpg

Večeras je prvi put nakon obnove u dvorani za prijeme Napretkova Doma u Derventi održano natjecanje u tradicionalnoj igri prstena. Okupilo se pet ekipa igrača iz sela Žeravac, Donji Višnjik, Velika Bukovica, Lupljanica/Modran i nepotpuna ekipa iz Bijelog Brda. Nažalost, ekipa iz Kuline je zadnji čas otkazala pa su se natjecale samo dvije grupe prstenaša. Izvlačenjem parova, igrala je ekipa Žeravca protiv Višnjika, a ekipa Lupljanice protiv ekipe Velike Bukovice. 

Potraga za prstenom sakrivenim ispod priglavka društvena je igra karakteristična za posavska sela u zimskim dugim noćima. Tada se sjedilo na podu i pažljivo pratilo svaki potez onoga tko sakriva prsten, a danas se uglavnom sjedi za stolom prekrivenim dekom da se ne bi čulo zveckanje prstena kada ga igrač spusti ispod nekog od jedanaest priglavaka. 

Za ugodnu atmosferu druženja i navijanja za svoje ekipe posluženo je obilje meze i različitoga pića, među kojim počasno mjesto, naravno, zauzima rakija. 

Igra se zna odužiti dugo u noć, pogotovo ako bude razigravanja između različitih ekipa. Ova je, međutim završila prije ponoći, a pobjednicima su na koncu ispale ekipe Donjeg Višnjika i Velike Bukovice. No, bez obzira na ishod utakmice, svi su bili zadovoljni, jer su sati druženja uz igru, pjesmu i razgovore bili doista ugodni.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više