Napredak

Kultura i baština

02 siječnja 2015

PRKOS KUĆA

                                                      Crtica iz povijesti Dervente

Piše: Mirko Filipović
derventa5432165jpgaxq4.jpg


Nekada je Derventa imala tako prepoznatljivu vizuru da je nitko ni s jednim drugim gradićem ni u Bosni ni bilo gdje drugdje nije mogao zamijeniti. Kao i svaki drugi grad, i ona se mogla fotografirati ili slikati s različitih strana, ali svaki bolji fotograf ili slikar ne bi propustio priliku da je ovjekovječi iz ulice što s juga od bolnice silazi prema centru grada, jer se upravo s te strane kočoperila najčudnija zgrada koju je netko u novije doba izgradio. Bila je uska a visoka katnica, zidana međutim s visokim stilom ukusa, stručnosti i građevne estetike. Stajala je nasred glavne ulice, tako da ju je ulica morala s obje strane obilaziti i zvala se Prkos kuća. Nije to bio njezin službeni naziv, ali jest onaj općepoznati, koji je bio važniji od službenoga. 

Prkos kuća nije dobila ime zato što je zasjela nasred ulice (ulica je takva kakva jest tek kasnije formirana), nego zbog nekog drugog prkosa i inata. O čemu se radi može se načitati u knjizi Nedžmudina Alagića "Derventa između dva svjetska rata"

Priča o Prkos kući zapravo je priča o dvije derventske begovske obitelji, Begovićima i Alibegovićima, čije su kuće stajale jedna nasuprot druge uz Brodsku ulicu, kako  je narod zove bez obzira kako se službeno imenovala. Sada je jedna devastirana, druge nema, a begovski potomci raspršili su se po svijetu. Ni Prkos kuća između njih već odavno ne stoji. 

Jusuf-beg Begović bio je potomak Mahmut-bega Begovića, posljednjeg derventskog kapetana iz doba osmanskog carstva. Austrougarska vlast nije bila ukinula begovat pa su Begovići i dalje imali veliki zemljišni posjed na području Gornje i Donje Lupljanice, a po gradu velik broj zgrada, stambenih i poslovnih. Begovska kuća, s lijeve strane glavne ceste što vodi s brda od bolnice, bila je katnica markantna izgleda, zidana tesanim kamenom. Pred avlijom uz ulicu imala je u kamen uklesan stolac nalik prijestolju. Kad bi bio besposlen, na njemu je Jusuf-beg često sjedio, odmarao i promatrao prolaznike. 

Hrustem-beg Alibegović imao je posjed u Raščićima, a prekoputa Begovića bila mu je velika obiteljska kuća, u kojoj je imao trgovinu. Uz kuću su se nizale magaze sa željeznim vratima, u kojima se skladištila otkupljena roba i žitarice. Hrustem-beg se bavio trgovinom na veliko te je imao poslovne veze s drugim veletrogovcima ne samo po Bosni nego sve do Beča i Trsta. 

Begovske obitelji dugo su živjele u uzornoj komšijskoj slozi, ali jednog dana crv smutnje počeo je nagrizati njihove veze i dobre odnose. Povod je bila nova obiteljska kuća, koju je počeo graditi Hrustem-beg Alibegović na svome posjedu ali previše blizu ulici, odnosno previše blizu Begovića kući. 

Jusuf-beg se silno uznemirio zbog pomisli da bi Alibegovići sada mogli s kata nove kuće kroz svoje prozore gledati u njegovu kuću i kroz njegove prozore, ne daj Bože, vidjeti njegovu žensku čeljad, što se onda nije smjelo ni u snu pomisliti. 

Kad se dovoljno bijesa u njemu nakupilo, uletio je jednog dana u Hrustembegovu trgovinu i ljutito mu stavio do znanja da kuća koju gradi ne bi smjela imati ni jednog prozora prema ulici, odnosno prema Begovića kući. Ali, kako Derventa nije bila neki od primorskih gradova, koji su još u trinaestom stoljeću imali gradski statut u  kojem su se propisivale visine zgrada i mjesta gdje smiju gledati prozori, Hrustem-beg je hladno odbrusio da on gradi modernu kuću po projektu pa ako je projektant predvidio prozore prema ulici, oni će tu i biti. 

Jusuf-begu nije preostalo ništa nego zaprijetiti osvetom. Ali kakvom? Tko bi mogao u to doba nekome zabraniti da na na svojoj zemlji pravi kuću kakvu on hoće?! Ipak, nije mu trebalo mnogo mozgati. Palo mu je istog časa na pamet i zaprijetio je da će i on Hrustem-begu uzvratiti istom mjerom ako njegovi prozori progledaju gdje ne bi smjeli. 

Dugo se nije moglo ni naslutiti kakvu je to osvetu uvrijeđeni Jusuf-beg smislio i kako će je ostvariti. 

U međuvremenu nova kuća Alibegovića ponosno je nikla i protegla se uza samu ulicu, bacajući s čitava niza prozora prkosne poglede na sve strane, pa i na kuću uvrijeđenih begovskih komšija. Ali, ne bi toga prkosa za duga vakta. 

Na komadu zemlje koji mu je još preostao do ulice Jusuf-beg uskoro od tada poznatog austrougarskog arhitekta naruči projekt kuće katnice, izuzetno uske ali dovoljno visoke da se s njezinih prozora moglo zavirivati u prostorije Hrustem-begove kuće, a Hrustem-begovi od nove zgrade nisu sad mogli ni vidjeti protivničku komšijsku kuću. Sad se Hrustem-beg imao za šta ljutiti i brže-bolje je na sve prozore morao dati ugrađivati drvene mušebeke da se bar malo osigura od mogućih pogleda s ove istinski Prkos kuće, kako ju je narod odmah prozvao. 

Da bi se dodatno osigurao da se nitko neće usuditi dirnuti u njegov inat, Jusuf-beg je Prkos kuću vrlo brzo uvakufio, prepisao islamskoj zajednici, znajući da austrijske vlasti u ono doba nisu tako lako dale dirati u ono što se ticalo vjere. 

Zgrada je u prizemlju imala dvije prostorije, gdje su se smjestile vakufske službe, i jedan toalet. Na katu je bila učionica za mekteb. Kasnije je vakufska uprava jednu prizemnu prostoriju iznajmila za kavanu, a u njoj je dugo godina radio poznati kavedžija Huso Kič. 

I trajalo je to tako sve do nakon II. svjetskog rata. Prkos kuća se toliko utkala u lice Dervente da vjerojatno nitko nije mogao ni pomisliti da bi se itko usudio odatle je brisati. 

No, narodilo se tada bilo osobito hrabrih vizionara, koji su bez po muke bili spremni popravljati povijest, rušiti staro a da nisu imali ništa novo i bolje ponuditi. Godine 1956. gradska skupština donijela je odluku da se napravi urbanistički plan grada. Posao je povjeren Republičkom urbanističkom zavodu u Sarajevu i ondje je nekakav nadobudni arhitekt došao na ideju da bi se u centru Dervente morala porušiti katolička crkva i Prkos kuća, kako bi se bez njih dobila nekakva pravilna linija gradskoga jezgra. 

Derventski župnik Franjo Momčinović digao je odmah uzbunu i crkva je spašena, vjerojatno i zato jer bi njezino rušenje bilo prvoklasan politički problem. Za Prkos kuću, međutim, nije se imao tko zauzeti osim običnih građana, koji su gunđali, pričali iza leđa, ali se vlastima nisu smjeli u lice usprotiviti. 

Bilo je, kažu, otvorenog protivljenja u samom odboru koji je trebao donijeti konačnu odluku o sudbini Prkos kuće. Neki su bili izričito protiv, ali odluka o rušenju ipak je donesena. 

Tko je bio za a tko protiv, danas je manje važno. No, ne može se prešutjeti da je zasjedanju odbora nazočio i Esad Alibegović, izravni Hrustem-begov potomak i da ondje nije šutio, nego se dapače žestoko zalagao da se Prkos kuća sruši. A služio se argumentima koji nemaju nikakve veze s arhitekturom, urbanizmom a ni sa zdravom pameti. 

On, begovski izdanak, govorio je okupljenim partijašima kako je Prkos kuća plod feudalnih vremena, koja su natražna i propala i ne bi trebalo dozvoliti da išta više na ta vremena podsjeća. Milujući ih po ideološkoj duši razgalio je sve preostale otpore, a dodatni pečat na odluku sigurno je morala biti  činjenica da je Esad-beg bio partizan i da je njegova tada vrijedila više nego nečijih stotinu. 

I tako se Prkos kuća rastala sa životom. 

Je li se Jusuf-beg okretao u grobu, jer njemu na ahiretu nitko nije mogao bacati ideološki pijesak u oči. Znao je on i vidio golu istinu da je iz druga Esada izvirivao njegov pradjed Hrustem-beg i da je Hrustem-begov prkos tako ipak ostao zadnji pa makar sve drugo propalo. 

I eto, nažalost, beli je propalo!
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više