Napredak

Vijesti

04 listopada 2015

RADOVI NA DOMU: Izrada ulaznih vrata pri kraju

Izrada vrata - uz tekst.jpg

Dok se na vanjskim zidovima Napretkova doma dovršava izrada ukrasnih elemenata fasade, kako bi se uskoro mogla dovršiti kompletno postavljanje fasade i skidanje skela sa zgrade, u Sarajevu je također pri koncu proces izrade ulaznih portalnih vrata, koja će morati biti postavljena prije konačnog dovršetka fasade s prednje strane Doma. 

Vrata su specijalno projektirana za Dom i bit će unikatni ukras ove zgrade, koju je u biti projektirao slavni arhitekt Karl Paržik i koja je u osnovnim konturama zadržala prvotni izgled, premda je kasnije u nekim elementima dograđivana. Izrađuju se u zanatskoj radionici Dženemi d.o.o. u Sarajevu, koja je već renomirana za izradu kovane bravarije, po nacrtu arhitektice Aleksandre Poloni. 

Koliko je sada poznato, vrata bi u potpunosti trebala biti gotova idućega tjedna, kada bi ih  predstavnici tvrtke trebali dovesti u Derventu i postaviti na portalni ulaz. Dosadašnja vrata s toga mjesta bit će premještena na unutarnji ulaz u dvoranu s hodnika, a glavna ulazna vrata u dvoranu paslana su na obradu i bit će jedini sačuvani element sa stare zgrade. I ona bi uskoro trebala pristići. Time bi svi ulazi u dvoranu bili u potpunosti dovršeni.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više