Napredak

Vijesti

12 svibnja 2016

RADOVI U DOMU: Postavlja se pod u velikoj dvorani

mala.jpg


Napretkov Dom u Derventi najvećim dijelom je osposobljen za korištenje, ali još uvijek nije dovršen. Jedna od najznačajnijih stavki koju još treba uraditi, jest dovršetak i opremanje velike dvorane, koja je zapravo i bila glavni razlog izgradnje Doma. Da bi se osposobila za uporabu, potrebno je još ulaganja i radova na čijoj se pripremi kontinuirano radi. 

Ovih dana majstori postavljaju pod na bini i u dvorani, onako kako se to radi u dvoranama ove vrste. Riječ je o dvostrukom podu od jelovih dasaka koje se uklapaju jedna u drugu, poredanih u suprotnim smjerovima. Kada popođavanje bude dovršeno, slijedi brušenje i bojanje specijalnom prikladnom bojom.  

Radovi se financiraju iz donacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine u iznosu od 10.000 KM, koja je dobivena na natječaju sredinom prosinca prošle godine, iz djelomično sufinanciranje HKD Napredak Derventa.

Početkom godine naručen je projekt uređenja pozornice, sa svim vrstama zastora koje jedna pozornica mora imati i s mehanizmima uz pomoć kojih se upravlja zastorima. Uradili su ga stručnjaci iz Sarajeva i, prema njihovu proračunu, realizacija bi koštala negdje oko 17.000 maraka. Budući da bi bilo dobro da se odmah postave adekvatni svečani zastori na prozore dvorane, koji bi se uklapali i u stil i u ton boje zastora na bini, potrebna investicija za sve to iznosila bi nekih dvadesetak tisuća maraka. 

Naručena je također i dobivena tehnička dokumentacija za audio-vizualnu opremu i rasvjetu pozornice i cjelokupne dvorane. Projektom je predviđena sva očekivana oprema za jednu pozornicu na kojoj bi se mogle izvoditi različite kazališne predstave i održavati koncerti, što predstavlja značajnu sumu od šezdesetak tisuća maraka. Kad bi se realiziralo samo ono najosnovnije bez čega se jednostavno ne može, moralo bi se računati barem na polovicu te sume. 

Konačno, kad bi se to sve uradilo, nedostajale bi adekvatne stolice za ovakvu vrstu dvorane... Dakle, posla još itekako ima, treba zato i dalje tragati za financijskim sredstvima.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više