Napredak

Vijesti

27 rujna 2016

SARAJEVO: Održana izborna skupština HKD Napredak

manja.JPG
Redovita 63. Skupština Hrvatskog kulturnog društva NAPREDAK održana je u subotu, 24. rujna, u velikoj dvorani općine Centar u Sarajevu. 

Na svečanom dijelu Skupštine sudjelovali su predstavnici javnog života, a među njima pomoćni biskup vrhbosanski mons. dr. Pero Sudar, dopredsjednik Federacije Bosne i Hercegovine Milan Dunović, veleposlanik Republike Hrvatske Ivan Del Vechio, ministar kulture Kantona Sarajevo Mirvad Kurić, dopredsjednik Kršćanskog radničkog pokreta iz Italije Piergiorgio Sciacqua i mnogi drugi. 

U radnom dijelu Skupštine zastupnici su najprije usvojili sva izvješća o radu upravnih tijela, podružnica te sva financijska izvješća te su doneseni zaključci, među kojima je i taj da do konca godine Središnja uprava treba pripremiti strategiju rada Napretka i smjernice koje će raspraviti i usvojiti Skupština na proljeće sljedeće godine.   

Potom je, na temelju prijedloga iz podružnica, bilo glasovanje o novoj upravi Društva. Zastupnici su za predsjednika ponovno izabrali prof. dr. Franju Topića, koji je na ovoj dužnosti od obnove Napretka 1990. godine, te će, kao i  ostali izabrani dužnosnici, obnašati ovu dužnost iduće četiri godine.

Izabrani su također dopredsjednici i članovi ostalih upravnih tijela. Za dopredsjednike su izabrani dr. Dubravka Bošnjak iz Sarajeva, dr. Pavle Mijović iz Sarajeva, mr. Nikola Čiča iz Tuzle, Filip Zloušić iz Beča i Tomislav Vrdoljak iz Knina. 

U Središnju upravu iz Sarajeva su izabrani Davor Arapović, Mario Nenadić, Josip Nikolić, mr. Josip Vajdner, mr. Vikica Vujica i Venka Zorić, a iz podružnica Ivana Barišić iz Ljubuškoga, Franjo Bratić iz Usore, fra Mirko Filipović iz Dervente, Vanja Gavran iz Zagreba, Josip Križanović iz Busovače i Miroslav Landeka iz Mostara. 

Nadzorni odbor u iduće četiri godine činit će: Dragan Glavaš iz Jajca, Zoran Kupreškić iz Viteza, Josip Muselimović iz Mostara i Radoslav Tuka iz Sarajeva. Tri člana Stegovnog suda su mr. Luka Brković, Tomislav Martinović i Davorka Soldo, svi iz Sarajeva.   
Prof. Topić u svom je govoru kazao da je osnovni moto ovogodišnje Skupštine „Ostajte ovdje“. „Svi se moramo više založiti da ova zemlja bude zemlja u koju će se ljudi vraćati, a ne ići iz nje. Mi u Napretku pokazujemo svojim radom da se može, ali treba biti uporan i rezultati će biti vidljivi. „Nažalost, u BiH još nije uređen funkcionalan, pravedan i relativno jeftin državni sustav. Kad se uzme u obzir što smo sve preživjeli, dobro smo uopće i normalni i solidnije se živi, nego što bi se očekivalo sa svime ovim što smo preživjeli. Nekad bi bilo lagodnije i komotnije šutjeti, ali također ima situacija kad se ne smije šutjeti. Naši stavovi i sudovi o općim društvenim pitanjima imaju uporište prvenstveno, ne u mišljenju i nekim apstraktnim idejama, nego u ovim rezultatima, u broju podružnica i podorganizacija, u brojnom članstvu.“    

Skupština je završila slavljenjem Mise zahvalnice u sarajevskoj katedrali koju je prevodio biskup Pero Sudar.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više