Napredak

Vijesti

02 listopada 2014

SLUŽBENI POSJET: Delegacija vlade Republike Hrvatske

PA020357.jpgDanas su Hrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa službeno posjetile pomoćnica ministrice kulture Republike Hrvatske gđa mr.sc. Vesna Jurić Bulatović,  prva tajnica Državnog ureda za Hrvate izvan RH  gospođa Đurđica  Vrdoljak  i gđa Dunja Jevak, konzulica RH u Banjoj Luci. One su se sastale s predsjednikom HKD Napredak Derventa gospodinom  Ilijom Zirdumom i predsjednikom Općinskog Vijeća Derventa gospodinom Jozom Barišićem, s kojima su razgovarale o Napretkovu projektu obnove Hrvatskog doma/Doma kulture u Derventi.

HKD Napredak Derventa je u  sklopu  Javnog natječaja za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini iz sredstava državnog proračuna  Republike Hrvatske za 2014. godinu u svibnju ove godine aplicirao Državnom uredu za  Hrvate izvan Republike Hrvatske s projektom obnove doma te je ovaj posjet imao cilj bližeg upoznavanja s ovim projektom i utvrđivanja činjenica navedenih u aplikaciji.

Nakon obilaska Doma kulture, gošće su posjetile prostorije Udruge Feniks i HKD Napredak u Derventi, gdje su se kratko zadržale u razgovoru s domaćinima. Mišljenje gošći je da Dom  treba obnoviti tako da bude istovjetan svom prvotnom izgledu i da od toga ne treba odstupati i praviti neke preinake.

Kako je za obnovu Doma potreban poprilično velik iznos novca, HKD Napredak  Derventa uputio je aplikacije za obnovu Doma raznim institucijama u Bosni I Hercegovini i Hrvatskoj. Nadati se da će ovaj posjet pridonijeti odobravanju dijela sredstava koja su neophodna za obnovu Doma .

Nedavno je na na račun HKD Napredak uplaćen iznos od 150.000 kuna, koji je odobrio Državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, kao odgovor na aplikaciju upućenu u ožujku ove godine na Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2014. godinu.


Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više