Napredak

Vijesti

29 travnja 2015

SREDIŠNJA UPRAVA: Održana sjednica u Uskoplju

HKD-Napredak-Uskoplje.jpg-1-590x443.jpg


U Uskoplju je u subotu, 25. travnja, održana četrnaesta redovita sjednica Središnje uprave HKD Napredak pod vodstvom predsjednika prof. dr. Franje Topića.   

Jedna od tema sjednice bila je priprema za papin dolazak u Sarajevo. HKD Napredak bio je na poseban način angažiran u prigodi dolaska pape Ivana Pavla II. 1997. godine, pa želi i ovaj puta pridonijeti koliko i kako može da se i papa Franjo, kao iznimno drag gost, dostojno dočeka u Sarajevu i Bosni i Hercegovini. Na sjednici su donesene konačne odluke u konkretizaciji sugestija i naputaka iz pisma koje je predsjednik Napretka nedavno uputio svim podružnicama. 

Članovi Središnje uprave raspravljali su i o Kutku nobelovca Ive Andrića, projektu koji je pripreman dvije godine a koji je svečano otvoren  u Napretkovom neboderu u Zagrebu 13. ožujka 2015. godine uz veliku pozornost medija, javnosti i kulturnih institucija u Zagrebu i Hrvatskoj. Članovi Središnje uprave jednoglasno su podržali ovaj projekt za 2015. godinu. Andrićev kutak vodi književnica dr. Julijana Matanović, a u okviru njega bit će realizirani različiti programi, susreti i sadržaji vezani uz nobelovca Andrića.   
Na sjednici je izabrano uredništvo za izdavanje Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2016. godinu, koje čine Krisitina Vukoja, glavna urednica, te članovi Franjo  Bratić, Anto Zirdum i fra Mirko Filipović.  

Konkretizirana je i odluka Središnje uprave da se ove godine, 19. i 20. rujna,  u  suradnji s Glavnom podružnicom Tuzla održi u Sarajevu Prva konferencija Napretkovih stipendista. 

U uvodnom obraćanju  prisutnima dr. Topić je naglasio kako je održavanje sjednice Središnje uprave u Uskoplju također priznanje za rad ove Napretkove podružnice, na čelu s predsjednikom dr.Tvrtkom Krajinom. 

Uz brojne aktivnosti, Napretkova podružnica Uskoplje već devetnaest godina zaredom održava tradicionalnu kulturnu manifestaciju Uskopaljske jeseni. Njome se kroz različite kazališne, glazbene i plesne izvedbe, promocije knjiga i literarnih radova čuva i baštini tradicija Hrvata ovog kraja. Uskopaljske jeseni s godinama su prerasle u jednu od najvećih kulturnih manifestacija bosanskohercegovačkih Hrvata.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više