Napredak

Vijesti

14 listopada 2015

SUSRET U DOMU: Ministar Čordaš potpisao ugovor o donaciji

naslovna mala.jpg
Danas je u prostorijama Napretkova doma u Derventi službeno potpisan ugovor između Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe RS-a i Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa o donaciji novčane pomoći za nutarnje uređenje ove donedavno napuštene i ruinirane zgrade, koja je u manje od godinu dana uspješno obnovljena, zahvaljujući, između ostaloga, i početnoj veoma značajnoj donaciji ovoga ministarstva. 

Ugovor o novoj donaciji u iznosu od 50.000 konvertibilnih maraka potpisali su ministar u vladi Republike Srpske gospodin Davor Čordaš i predsjednik HKD Napredak Derventa gospodin Ilija Zirdum. Potpisivanju su nazočili predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak profesor dr. Franjo Topić, zamjenik derventskoga načelnika g. Siniša Jeftić i predsjednik Općinskog vijeća g. Jozo Barišić. Ugovor je ranije supotpisao i načelnik općine Derventa g. Milorad Simić. 

U tek okrečenoj maloj dvorani Doma, gdje je organizirano potpisivanje ugovora, okupili su se i članovi vodstva derventskoga Napretka, djelatnici ministarstva iz Banje Luke, član Vijeća naroda Narodne skupštine RS-a g. Tomo Tomljanović, direktor poduzeća Zenit d.o.o., koje izvodi radove na Domu, g. Jakov Jurišić te predstavnici medija, koji su zabilježili ovaj događaj i kojima su supotpisnici dali izjave. 

Ministar Čordaš je naglasio vrijednost i važnost ovoga projekta, koji će sačuvati jednu vrijednu zgradu što je bila devastirana i napuštena, omogućiti povratničkoj populaciji da u svome gradu i svojoj općini ima i nekakvu društvenu i kulturnu oazu, gdje će se moći okupljati uz posebne prigode, a i svi drugi građani imat će priliku participirati i koristiti različite kulturno-obrazovne ponude koje će se jednoga dana, kada se obnova u potpunosti završi, ovdje moći ostvarivati. Upravo to je bio razlog što je Ministarstvo za raseljene osobe i izbjeglice RS-a prvo potaklo obnovu ovoga doma donacijom od 70.000 KM, a danas tu akciju potpore nastavlja novom donacijom, kojom će se moći realizirati nutarnje uređenje lijevoga krila zgrade. 

Predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak prof. dr. Franjo Topić zahvalio je u ime cijelog društva za ovu danaciju i dosadašnju potporu obnovi Napretkova doma u Derventi te kratko prikazao djelovanje Napretka, koji od početka do danas njeguje odanost prema kulturi i otvorenost prema svima s kojima članovi društva dijele životni prostor i domovinu. 

Zahvalivši ministarstvu i ministru osobno za razumijevanje i izuzetnu potporu, predsjednik derventske podružnice Napretka g. Ilija Zirdum podjestio je da je zgrada Doma, koju su Napretkovci 1935. počeli graditi donacijama koje su sakupljali diljem ondašnje Jugoslavije, djelo značajnog arhitekta Karla Paržika i da ju je vrijedilo samo zbog toga obnoviti. Kad se na to nadoda sve bogatstvo mogućnosti kulturnog i obrazovnog djelovanja, od kojega će koristi moći imati i članovi društva i svi zainteresirani građani, onda postaje jasan razlog zadovoljstva i radosti zbog uspješnosti napredovanja ovoga projekta. 

Realizacijom novčanih sredstava ove donacije moći će se u krilu Doma u kojem su smješteni  prostori za urede i manje dvorane ugraditi nutarnja stolarija, postaviti podne podloge te u potpunosti urediti glavno stubište. Time će se omogućiti useljavanje HKD Napredak Derventa i drugih organizacija u prostor Doma.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više