Napredak

Vijesti

05 lipnja 2015

SVEČANOST U DERVENTI: Obilježeno desetljeće Udruge Feniks

Mala.jpgJučer je u dvorani Kulturnog centra u Derventi održan svečani program obilježavanja desete obljetnice osnivanja Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS. 

Program je započeo slavnom pjesmom Silvija Strahimira Kranjčevića DOMOVINA, koju je recitirao glumac Slaven Vidak, član sarajevskog narodnog pozorišta, inače rodom iz Bukovca, sa Šešlija. „Ja domovinu imam, tek u srcu je nosim i brda joj i dol...“ 

Riječi velikog pjesnika, čiji grob u Sarajevu obilježava anđeo sapetih krila, bile su pravi uvod u priču o udruzi koja je nastala i opstala samo iz ljubavi prema domovini. 

Ing. Ilija Zirdum, prvi predsjednik Udruge, koji ju je vodio četiri godine a onda na izborima bio izabran za predsjednika derventskoga općinskoga vijeća, pozdravio je prisutne i zahvalio im što su svojim dolaskom počastili trud i napor volontera što su se deset godina stavljali na raspolaganje hrvatskim povratnicima i svima koji su tražili pomoći za povratak i opsatanak u krilu svoga doma i domovine. 

A onda su dva vrsna ženska glasa zapodjela staru pjesmu Ječam žele lane, lane, Bosanke djevojke... Pjevale su zaista majstorski gošće iz Žepča Mara Filipović, predsjednica HKD Ognjište iz Lug-Brankovića, i Kaja Pavlović uz pratnju šargijaša i violinista mladoga Kristijana Lukića i Nikice Sliškovića. 

Predsjednik inicijativnog odbora za osnivanje udruge Feniks i njezin stalni tajnik za infrastrukturu g. Mato Grubišić kratko je podsjetio kako je nastala ideja o osnivanju udruge, kako je održan prvi sastanak u prepunoj dvorani OŠ u Koraću da bi se odredio inicijativni odbor, koji je pripremio svu dokumentaciju potrebnu za održavanje osnivačkog sabora 2. srpnja 2005. u devastiranoj dvorani OŠ u Bunaru. 

Iza toga su dvije vrsne narodne pjesme otpjevali stari poznati majstori izvorne glazbe Anto Galić Gale i Luka Anušić: Poletio soko ptica perja šarena i Rasla mi trava djetelina sedam godina

Tada je fra Mirko Filipović, aktualni tajnik Uruge za odnose s javnošću, koji je vodio program proslave, najavio neočekivanoga gosta, mladoga harmonikaša iz Visokog Muharema Osmanagića, koji je pred publikom naviklom na izvornu i neku drugu glazbu odsvirao virtuoznu kompoziciju Franka Angelsa Koncertna suita. Premda su vjerojatno prvi put slušali harmoniku da na taj način svira, svi su za mladog glazbenika, koji uskoro treba polagati prijamni ispit na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, rekli da je majstor koga je vrijedilo poslušati. 

Tajnica središnjeg ureda Udruge Feniks gospođa Danijela Zirdum kratko je izvijestila prisutne čime se sve bavila udruga kroz ovo desetljeće i što je uspjela ostvariti. Najimpresivnije je zvučao podatak da je pomoć u prijavama za različite natječaje i donacije udruga pružila barem u desetak tisuća slučajeva. 

Gosti iz Žepča, ovaj put muška ekipa, zapjevali su starinsku izvornu pjesmu Listaj goro, a iza njih Mara i Kaja opet jednu tipično žepačku ali prelijepu narodnu Svadili se orli i skoli iznad Žepča na Jeleč planini.... 

Nakon što su udrugu i prisutne pozdravili neki od uvaženih gostiju, među njima prvi g. Josip Jerković dopredsjednik RS-a u ime hrvatskog naroda, harmonika je opet dvoranom prosula novu klasičnu kompoziciju, ovaj put Repnikov Cappricioso

Na koncu je sve pristune pozdravio i svima zhvalio i na dolasku i na radu u udruzi i na sudjelovanju u ovom skromnom obilježavanju obljetnice aktualni predsjednik Udruge Feniks g. Pejo Guberac. Sve je pozvao na malu zakusku u holu dvorane nakon što glumac Vidak za oproštaj izgovori tekst Oporuke pjesnika Enesa Kiševića. 

Snažne pjesničke riječi ispratile su zadovoljnu publiku iz dvorane: ... Kćeri i sinovi moji, ne dijelite se u kući koju vam ostavljam,ona će i poslije vas ostati... Ne dopustite novcu da bude vredniji od vas... Ne otuđujte se od prirode, činite dobro i njoj i ljudima...

Priredbi obilježavanja obljetnice osnutka udruge Feniks, među inim gositima i članovima, nazočili su Josip Jerković, dopredsjednik RS-a, izaslanik ministra za raseljene osobe i izbjeglice RS-a Jovo Jović, član hrvatskog kluba u Vijeću naroda Skupštine RS-a Tomo Tomljanović, načelnici općina Derventa i Brod Milorad Simić i Ilija Jovičić, predsjednik Općinskoga vijeća Bosanski Brod Ivo Mijić, prvi tajnik Generalnog konzulata Republike Hrvatske u Banjoj Luci Stipan Medo, izaslanik zagrebačkog gradonačelnika Stipo Čičak, predsjednik udruge Plehan iz Slavonskog Broda Ilija Džepina, šef ureda OSC-a u Banjoj Luci Dmitri Lordanidi, pravni savjetnik istog ureda Mladen Stojčić, službenica OSC-a ureda u Doboju Brankica Tešanović, hrvatski članovi općinskoga vijeća Derventa i drugi domaći ne manje vrijedni gosti.

Feniks.info

Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više