Napredak

Vijesti

03 veljače 2016

TUZLA: Napretkova izložba slika likovne kolonije “Breške”

Tuzla_Izlozba2-750x390.jpg
Sinoć je u Umjetničkoj galeriji “Kristijan Kreković” u Tuzli, u povodu 10-obljetnice njezina osnivanja, svečano otvorena izložba slika sa 16. međunarodne likovne kolonije “Breške”. Suorganizatori izložbe su Franjevački samostan Sv. Petra i Pavla u Tuzli i HKD Napredak, glavna podružnica Tuzla. 

Izloženo je tridesetak radova nastalih tijekom ljetnog trajanja Međunarodne likovne kolonije “Breške”. Autori su slikari Mihael Miluinović (Srbija), Marija Kapo i Rade Vujačić (Crna Gora), Antonija Gudelj, Josip Mijić i Ante Krajinić (Hrvatska), te umjetnici iz BiH Davor Paponja, Mladen Ivešić, Josip Ivešić, Ćazim Sarajlić, Vinko Lamešić, Fuad Kasumović, Maja Hrvanović, Samir Sufi i Boris Pejić. 

Izložbu je otvorio premijer Tuzlanskog kantona g. Bego Gutić, koji je rekao da je Vlada TK-a prepoznala značenje Međunarodne likovne kolonije “Breške” kao jedne od najznačajnijih kulturnih manifestacija u kantonu, te je zato podržava. 

Gvardijan Franjevačkog samostana fra Mario Divković zahvalio je Vladi TK-a i premijeru Gutiću na potpori MLK “Breške”, napomenuvši da je ta manifestacija uvrštena u kulturne događaje TK-a od posebne važnosti, te je materijalno potpomognuta iz proračuna tog kantona. 

Predsjednik HKD Napredak – Glavna podružnica Tuzla prof. Nikola Čiča kazao je da u fundusu MLK “Breške” postoji ogroman broj slika i da prodajom nekih od njih “Napredak” stipendira nadarene učenike i studente. 

Jedan od sudionika MLK “Breške”, prof. Fuad Kasumović, prisjetio se dvojice utemeljitelja MLK “Breške” koji više nisu živi, a riječ je o dr. Miroslavu Petroviću i prof. Juraju Novoselu, nekadašnjim predsjednicima tuzlanske podružnice HKD Napredak. 

Međunarodna likovna kolonija Breške održava se pod pokroviteljstvom tuzlanske glavne podružnice HKD Napredak već šesnaest godina u selu Breške iznad Tuzle u dvorištu župne crkve, koja je opremljena modernim umjetničkim djelima velike vrijednosti. Dosad je u svoj fundus prikupila 700 umjetničkih djela slikara iz velikog broja evropskih zemalja, koji su se u ljetnim mjesecima okupljali u Breškama na zajedničkom druženju i umjetničkom stvaranju.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više