Napredak

Vijesti

25 kolovoza 2012

U SPOMEN POGINULIMA: Mozartov Requiem u Derventi

U župnoj crkvi sv. Juraja mučenika u Derventi večeras su komorni orkestar Zagrebačkae filharmonije i zbor glazbenika iz Zagreba i Sarajeva izveli slavno Mozartovo djelo Requiem u povodu dva desetljeća izgnanstva Hrvata iz dijela Posavine koji obuhvaća derventski dekanat.

 Nikada u povijesti Derventa nije doživjela takvu razinu glazbenog ugođaja niti slušala takve izvođače vrhunske glazbe kao večeras. Zborom i orkestrom ravnao je maestro Saša Britvić, a solističke dijelove pjevali su sopranistica Valentina Fijačko, altistica Helena Lucić, tenor Domagoj Dorotić te bas Ivica Šarić. 

 Requiem je misa za pokojne na latinskom jeziku, koja sadrži sve pjevane dijelove mise, osim Slave i Vjerovanja, a protkana je zazivima Requiem
eternam dona eis Domine et lux perpetua luceat eis
 (pokoj vječni daruj im Gospodine i svjetlost vječna neka im svijetli) i tzv. pokojničkom posljedicom (prigodnom pjesmom) Dies irae, dies illa... (U dan onaj, u dan gnjeva...). 

Misa je namijenjena za duše u čistilištu koje čekaju očišćenje i ulazak u Gospodnji raj i potrebni su molitve i smilovanja. Najpoznatiju misu za pokojne (requiem) skladao je Wolfgang Amadeus Mozart i večeras je to djelo imalo priliku slušati nekoliko stotina gostiju prisutnih u crkvi, među kojima su bili kardinal Vinko Puljić, zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara, visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH g. Valentin Inzko te predstavnici nekih ambasada u BiH. 

 Et lux perpetua...i svjetlost vječna neka im svijetli... odjekivalo je pod svodovima derventske crkve, koja je i sama bila pokojna, ali je uskrsnula iz ruševina i najizvrsnijom pjesmom i znojem glazbenika iznova bila posvećena, kako je to na koncu koncerta rekao kardinal Puljić, predajući predstavniku Filharmonije kao znak zahvalnosti za izvrstan nastup i nezaboravan ugođaj odličje Vrhbosanske nadbiskupije u znaku prvog nadbiskupa dr. Josipa Stadlera. 

Mnogo je puta kroz ovih dvadeset godina iz usta živih Posavljana izašao ovaj uzdah molitve za poginule vojnike i civile, za ubijene u logorima, za nestale. Ali nikad ovako veličanstvenim pjevom nisu ponavljane te svete utješne riječi, tako zanosno, tako uznosito da duša treperi i diže se iz praha zemaljskoga u nebeske sfere, u kojima duše dragih palih i umrlih čekaju slavni dan uskrsnuća. Nije mogla biti ni zamišljena ljepša i snažnija molitva u ovaj dan tuge, nade i ponosa kojim se obilježilo njihovo djelo sebedarja za slobodu doma i domovine. Oni su zaslužili ovako veličanstvenu misu za svoje duše, zadušnicu koju je komponirao najizvrsniji maestro a izveli je vrsni glazbenici. 

 Prisutni su dugim i gromkim pljeskom zahvalili glazbenicima, a potom je to učinio i župnik vlč. Filip Maršić, koji je glazbenike i goste pozvao u kriptu crkve, gdje je za njih poslužena prigodna zakuska.

Uz Derventski dekanat, organizatora cjelokupnog obilježavanja tužne obljetnice, suorganizator koncerta bila je podružnica HKD Napredak Derventa.
Feniks. info   

Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više