Napredak

Vijesti

22 siječnja 2016

VATIKAN: Članovi HKD Napredak kod pape Franje

or160116122746_00264-755x491.jpg

U subotu 16. siječnja 2016. članovi Središnjice Hrvatskoga kulturnog društva Napredak i članovi mnogih podružnica bili su dio velike audijencije u vatikanskoj dvorani Pavla VI., u koju je papa Franjo primio Kršćanski radnički pokret (Movimento Cristiano Lavoratori) iz Italije. 

Skoro stotinu Napretkovaca iz BiH, Hrvatske i inozemstva, a osobito iz podružnice u Beču, u razdoblju od 14. do 18. siječnja hodočastilo je u Vječni Grad. Povod za ovaj veliki hodočasnički događaj dao je papa Franjo proglasivši Izvanredni jubilej posvećen Godini milosrđa, ali i Napretkova prijateljska i partnerska organizacija Movimento Cristiano Lavoratori (MCL), koja je Napredak pozvala da bude dionik audijencije. 

O kakvom je skupu riječ svjedoči činjenica da je on okupio približno 17.000 ljudi, od čega je više od 8.000 zbog ograničenosti prostora u Dvorani Pavla VI. moralo ostati na Trgu sv. Petra. Velebno zdanje, koje je projektirao znameniti talijanski arhitekt Pier Luigi Nervi, svjedočilo je veličini pokreta kršćanskih radnika, koji svojim zalaganjem pomažu projekte diljem svijeta. 

Razdragano mnoštvo poklicima i pljeskom dočekalo je papu Franju, koji je prošao dvoranom usput se rukujući s mnogima. 

Svoj je govor temeljio je na tri ključne riječi: obrazovanje, dijeljenje i svjedočenje. Ukazujući da je danas nezaposlenošću i nezakonitošću ugroženo ljudsko dostojanstvo koje jamči posao, istaknuo je da posebno mlade treba odgajati za novi humanizam rada. 

“Čestit, solidaran, i dostupan svim ljudima, takav bi trebao biti rad, koji to često nije, ponajviše tamo gdje svoje krakove širi ‘hobotnica’ korupcije i nezakonitosti. Naprotiv, rad je takav onda kada se poziv za njega shvaća u skladu s Božjim naumom izraženom već u Knjizi postanka: čovjek je stvoren da njeguje i čuva zajednički dom”, rekao je papa Franjo te nazočne potaknuo da idu časnim ali zahtjevnim putem čestitosti obrazovanja, izbjegavajući prečace protekcijâ i preporukâ. 

Zatim je objašnjavajući što znači dijeljenje, odnosno zajedništvo, naglasio da bi rad, koji obuhvaća više sati u danu, trebao ujediniti ljude, a ne ih udaljavati jedne od drugih. 

“Ljudska pravednost zahtijeva pristup radu za sve ljude. Na to nas poziva i Božje milosrđe (…) Pred ljudima u teškoćama, i pred teškim situacijama – tu mislim i na mlade za koje je problem također vjenčati se ili imati djecu, jer nemaju stalan posao ili stan – ničemu ne služi držati prodike; valja, naprotiv, raspirivati nadu, tješiti nazočnošću i podupirati konkretnom pomoći” - poručio je papa Franjo. 

Nakon govora on se pozdravio s nazočnim predstavnicima MCL-a i Napretka, pri čemu mu je prof. Topić uručio sliku „Kraljica Katarina“, koju je uradio akademski slikar Anto Mamuša. 

Napretkovci su potom zajedno sa svojim domaćinima slavili svetu misu, koju je u prepunoj grandioznoj crkvi Sv. Petra predvodio jeruzalemski latinski patrijarh mons. Twal.   
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više