Napredak

Kultura i baština

VELIKA BUKOVICA: Staro groblje Buban

Buban bi trebalo spasiti: očistiti ga, ograditi, popraviti porušeno pa njegovati i pokazivati kao spomenik starine, kulture i traga civilizacije na ovim prostorima

Piše: Mirko Filipović

DSC_1387.JPGNa zidu župne kuće na Topuzu vjesi uokvirena karta župe Bukovica, koju je – kao i sve druge župne karte – crtao Nikola Badanković iz Sarajeva, a u koju je ukomponiran crtež drvene kapele na groblju Buban, ispod kojega stoji napisano: Buban – Kapela na groblju iz 15. stoljeća. Povijesni spomenik. Odakle je pokupljen podatak da groblje Buban potječe iz 15. stoljeća nije naznačeno, ali to je otprilike redoviti sadržaj svake priče o Bubanu koja se pojavljuje na lokalnim internet stranicama ili usmenoj predaji.   

Ime Buban pojavljuje se na pet-šest lokacija u Bosni i Hercegovini i svugdje uglavnom označuje izvor ili potok. Takav je i ovdje slučaj, jer izvorno ime Buban u Bukovici se najprije odnosi na potok koji protječe ispod brijega na kojem se nalazi groblje. Od kada se i groblje naziva imenom Buban, trebalo bi tek istražiti po različitim oskudnim zapisima u župnim maticama, a ono što je do sada pronašao Mijat Jerković, istraživač i izdavač matica prastare nekad zajedničke župe Velika, svjedoči da se ovo groblje u tim prvim zapisima zove jednostavno: Bukovica. U prvoj matici umrlih župe Velika iz 1763.-1771. groblje u Bukovici se uopće ne spominje, za razliku od plehanskog, modranskog ili groblja u Koraću i na Banici. Dapače, zabilježeno je, naprimjer, da je godine 1780. Grgo Grubišić iz Bukovice pokopan na plehanskom groblju.    

Prvi put je godine 1800. u matici umrlih zapisano da se „u Vinskoj 20. rujna 1800. preselio iz ovog života na drugi Jakov Opačak u dobi od jedne godine“ i da je „pokopan u groblju zvanom Bukovica“. Taj prvi zapis, međutim, ne znači da i prije toga tu nije bilo neko staro grobište iz nekih ranijih vremena, koje je u jednom trenutku nanovo aktivirano. No, dok se ne pronađe kakav siguran zapis o tome, to se ipak mora smatrati tek pretpostavkom.   

Dojam o velikoj starosti ovoga groblja steći će svatko tko prošeta putem ispod brijega na kojem se nad cijelom župom uzvisila župna crkva u Bukovici te nakon dva-tri kilometra izbane pred cerov šumarak po kojem se prosulo mnoštvo starih kamenih spomenika, od kojih su mnogi stablima doslovce pridavljeni za zemlju. Starost sugerira prvenstveno to što ti klesani kameni spomenici apsolutno dominiraju prostorom i ima ih vjerojatno više nego u bilo kojem drugom groblju u derventskoj okolici, ali to čini i sama zapuštenost i zaraslost u šumu cijeloga kompleksa.    

Ukrasi na spomenicima nisu različiti od onih na drugim starim grobljima u okolici. Prepoznaju se tipovi ornamenata zajednički jednom širem prostoru i vremenu ponajviše 19. ili početka 20. stoljeća. No, zbog brojnosti i netaknutosti veće količine spomenika, možda bi se moglo naći i nešto sasvim karakteristično za ovog groblje, ali spomenike bi trebalo pomno fotografirati pa razvrstati i usporediti. Netko će se, vjerojatno, i time jednom pozabaviti.   

Da se na Bubanu sačuvao toliki broj starih klesanih kamenih spomenika pridonijelo je, sasvim sigurno, to što je ovo groblje malo pomalo napuštano kako su otvarana nova lokalna groblja. Nekad su se, naime, na Bubanu pokapali katolici ne samo iz Bukovice nego i iz Kuline, Višnjika, Žeravca, Vrela, Vinske pa čak i iz Koliba. Na koncu je ostalo tek nekoliko aktivnih ukopina groblju najbližih obitelji, jer se i u samoj Bukovici u blizini župne crkve otorilo novo župno groblje. Ta činjenica spasila je sve ove spomenike, jer nije bilo „borbe“ za prostor novih ukopa pa stari vrijedni spomenici nisu vađeni, razbijani i bacani, kao u drugim grobljima, da bi se na njihovim mjestima podigle manje vrijedne, ali našem seoskom čovjeku mnogo fascinantnije, mramorne grobnice. Sva druga naša stara groblja devastirali su ljudi, a ovdje je to učinila priroda, koja je ipak bila milosrdnija prema kamenim stelama, jer su one i dalje ostale ondje gdje su bile, samo malo nagnute ili povaljene. Raslinje se uvijek dade ukloniti, spomenike poispravljati i tako dobiti nešto što bi bilo značajan uzorak povijesnog pamćenja našega naroda.   

A to bi, svakako, trebalo učiniti: spasiti groblje Buban! Očistiti ga, ograditi, popraviti porušeno pa njegovati ga i pokazivati kao spomenik starine, kulture i traga civilizacije na ovim prostorima. Jer Buban možda nije toliko star koliko bi htjele lokalne priče, ali i s dvjesto godina starosti spada u kulturne spomenike hrvatskog naroda derventske općine, a zbog očuvanosti svojih starih spomenika može mu se s pravom pridodati i odlika jedinstvenosti i rijetkosti. 
MANJA KARTA.JPG

Galerija slika

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više