Napredak

Vijesti

23 studenog 2015

VRIJEDNA OBLJETNICA: Obilježeno stotinu godina učiteljske škole

Učiteljska škola mala.jpg
U petak, 20. studenoga, u Centru za kulturu upriličena je Svečana akademija u povodu obilježavanja stote obljetnice  djelovanja Učiteljske škole u Derventi. 

Svečanost je započela izložbom fotografija ”Kroz ključaonicu sjećanja “, koju je priredio g. Fadil Pelesić. On se na otvorenju izložbe obratio posjetiteljima, spominjući neke od najuspješnijih osoba koje su pohađale Učiteljsku školu. 

Nakon toga održana je akademija na kojoj je, u prisutnosti bivših učenika ove škole kao i drugih građana, predstavljena bogata tradicija ove obrazovne ustanove. Nazočnima se obratio g. Dane Malešević, ministar prosvjete i kulture RS-a, g. Brane Mikanović, dekan  Filozofskog fakulteta u Banjoj Luci , g. Milorad Simić, načelnik općine Derventa te g. Edin Dizdarević, bivši učenik ove škole. U sklopu svečanosti nastupio je derventski pjevački zbor “Mozaik” i gosti iz Banjaluke, koji su profesionalnom izvedbom nekih djela ozbiljne glazbe  dodirnuli srce svih posjetitelja. 

Svečanosti su također nazočili g. Jozo Barišić, bivši predsjednik HKD Napredak Derventa a sadašnji predsjednik Općinskog Vijeća Derventa, te g. Ilija Zirdum, aktualni predsjednik HKD Napredak Derventa, i drugi članovi HKD Napredak Derventa. 

Učiteljska škola premještena je iz Sarajeva u Derventu 1914. godine, nakon atentata na austrougarskog prijestolonasljednika Franza Ferdinanda. Škola je smještena u zgradu gimnazije - današnju zgradu Osnovne škole "Nikola Tesla" u centru grada. Prestala je s radom 1926. godine, jer je tadašnje Ministarstvo prosvjete donijelo odluku o premiještanju Učiteljske škole u Banjaluku, ali je po završetku II. svjetskog rata u Derventi ponovo u istoj zgradi bila otvorena Učiteljska škola "Hasan Kikić". U posljednjem ratu škola prestaje s radom, a nove vlasti su je na neki način obnovile 2005. godine otvaranjem Centra za izvanredne studije Učiteljskog fakulteta, kada su upisani studenti na prvu i treću godinu.

Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više