Napredak

Vijesti

25 svibnja 2015

ZAVIDOVIĆI: Sklopljen svečani stolac za Papinu misu u Sarajevu

150524075.9_xl.jpg
Salem Hajderovac

Portal Klix.ba objavio je danas vijest da je svečani stolac (katedra), na kojem će papa Franjo sjediti dok bude predvodio misno slavlje na stadionu Koševo u Sarajevu dovršen. Sklopljen je u stolarskoj radionici Edina i Salema Hajderovca u Zavidovićima, koji su se sami javili zavidovićkom župniku Miri Bešliću s idejom da poklone ovaj dar papi Franji. Rad na izradi svečanog stolca Hajderovci su počeli prije dva mjeseca, a sada ostaje samo još premazivanje drveta prirodnim uljem.     

Stolac je težak blizu stotinu kilograma, a napravljen je od suhog oraha. Duborezom su na njegovim nosačima urađeni pleteri, a na naslonjačima za ruke izrezbarene su ribe, koje predstavljaju hranu kojom je Isus nahranio ljude. Na gornjem dijelu stolca na prednjoj strani izrezbarene su katedrala Srca Isusova u Sarajevu, s njezine lijeve strane crkva Svetog Josipa u Zavidovićima, dok je s desne strane urezan ostatak crkve drevne Vrhbosne iz 1244. godine, koji se nalazi u katedrali u Sarajevu. Na stražnjoj strani su grb pape Franje, pšenica koja simbolizira Bosnu i grožđe s listovima koje simbolizira Hercegovinu. Duborezom je ugraviran i logo papina posjeta, koji su osmislili i napravili Zeničani Miroslav Šetka i Dragan Ivanković.   

- U izradi stolca pomagalo je mnogo ljudi, a sam duborez su radila tri čovjeka, koji su posljednja dva mjeseca svaki dan radili po deset sati. On za mene predstavlja veliku čast i ponos je cijele obitelji. Snagu pri radu su nam davali sugrađani, vjernici i zato smo bili neumorni. Stolac je pod policijskim nadzorom, ali uz to i ja spavam u radionici, jer ne želim da mu se bilo što dogodi  - rekao je Salem novinarima portala Klix.ba. 

Stolac će, osim premazivanja posebnim prirodnim uljem, dobiti i tapacirung na sjedalu, naslonjačima za ruke i leđa, nakon čega će biti svečano predan ljudima koji će ga prevesti u Sarajevo.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više