Napredak

Vijesti

15 srpnja 2015

BANJA LUKA: Promocija knjige biskupa Komarice

mala glavna.jpg


Knjiga Skidanje maski s nadnaslovom Ljubav, sila, domišljatost promovirana je sinoć pred osamdesetak prisutnih u dvorani Europske akademije u Banjoj Luci. Knjiga je svojersni dugi interview koji je njemački novinar Winfried Gburek vodio s biskupom banjolučkim dr. Franjom Komaricom, a tema razgovora jest ratno i poratno stanje u Bosni i Hercegovini, s naglaskom na uzroke i posljedice rata. 

Predstavljači knjige bili su prof. dr. Salih Fočo, rektor sarajevskog univerziteta, prof. dr. Mirodrag Živanović, filozof i profesor na banjolučkom univerzitetu, vlč. dr. Tomislav Markić, od nedavno ravnatelj hrvatske inozemne pastve biskupskih konferencija BiH i Hrvatske, te mons. Ivo Tomašević, tajnik biskupske konferencije BiH. Promocija je organizirana u predvečerje blagdana sv. Bonaventure, zaštinika banjolučke katedrale i biskupije, kada se obično u Banjoj Luci okupe biskupi na ljetno zasjedanje biskupske konferencije BiH, te su promociji, uz druge goste, nazočili i Vinko kardinal Pljuć, dr. Tomo Vukšić, vojni biskup, dr. fra Marko Semren, pomoćni banjolučki biskup te vatikanski ambasador (nuncij) u Bosni i Hercegovini nadbiskup Luigi Pezzuto. 

Knjiga je ustvari nastala najprije na njemačkom jeziku za njemačko govorno područje, potom je slijedilo izdanje na engleskom a tek sada se pojavio prijevod na hrvatski jezik u izdanju Večernjeg lista, koji se odrekao  zarade od prodaje knjige u korist potreba banjolučke biskupije. 

Promocija je trajala nešto duže od dva sata upravo zato što je svaki promotor doista s oduševljenjem govorio o stavovima i porukama kojima odiše ovaj tekst, naglašavajući otvorenost i hrabrost kojom biskup Komarica pristupa svim temama koje mu svojim pitanjima nameće novinar, a tiču se mnogih vrlo teških, dramatičnih situacija kao što je npr. ona kada su mu najavili dan i sat kada će doći ubiti ga. 

Knjiga se od sada može nabaviti i u knjižarama u Bosni i Hercegovini, ali svakako najsigurnija adresa za nabavku knjige je sjedište banjolučke biskupije.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više