Napredak

Vijesti

17 rujna 2014

POSJET DOMU: Ministar Čordaš razgledao devastirani dom kulture

INTERVJU_Davor_Cordas__jpg.jpg


Ministar za izbjegle i raseljene osobe Republike Srpske Davor Čordaš obišao je, kako javlja agencija SRNA, devastirani Dom kulture u Derventi, koji su tridesetih godina prošloga stoljeća izgradili članovi HKD Napredak i drugih hrvatskih društva te se originalno zvao Hrvatski dom.   

- Komisija za izbor korisnika Ministarstva prepoznala je značenje ovog objekta i bit će izdvojena sredstva za njegovu obnovu - rekao je Čordaš nakon obilaska Hrvatskog doma u Derventi. 

On je naveo da su projekti obnove društvenih domova, koje je Ministarstvo financiralo ranijih godina, dali veliki poticaj povratku. 

I predsjednik Kluba Hrvata u Vijeću naroda Republike Srpske Josip Jerković obišao je s predsjednikom podružnice Hrvatskog kulturnog društva Napredak u Derventi Ilijom Zirdumom bivši Napretkov hrvatski dom u Derventi. 

Jerković, koji je i kandidat za dopredsjednika Republike Srpske, rekao je da je Dom nekada pripadao Napretku, a iako nije još uvijek vraćen, dok se ne donese zakon o vraćanju imovine na razini BiH, Društvo je dobilo pravo raspolaganja. 

- Dom nije bio u funkciji i dogovoreno je da se, umjesto u zakupninu, sredstva ulažu u obnovu. Pravo raspolaganja nam je ustupila općina Derventa - dodao je Jerković. 

Osim Ministarstva za izbjeglice i raseljene osobe Republike Srpske, pomoć u obnovi najavili su još neki donatori.   

Nader.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više