Napredak

Vijesti

05 veljače 2016

SARAJEVO: Potpis ugovora o stipendijama 

HKD Napredak Beč jednu stipendiju darovao Dariju Depčinskom, studentu iz Dervente
Mala.jpg


Danas je u Napretkovoj palači u Sarajevu, u prostorijama Kamernog teatra organiziran potpis ugovora o donacijama trinaest jednogodišnjih stipendija za studente iz Bosne i Hercegovine, koje je osigurala Glavna podružnica HKD Napredak iz Beča. 

U nazočnosti predsjednika HKD Napredak prof. dr. Franje Topića, predstavnika Napretkovih podružnica iz kojih dolaze studenti te jednoga od studentskih roditelja, stipendije su u ime bečke podružnice službeno podijelili predsjednik prof. Filip Zloušić i njegova supruga, koja je glavna administrativna realizatorica ovog projekta s dugogodišnjom tradicijom. 

Stipendije je ove godine, nakon provedenog natječaja, dobilo trinaest studenata, među kojima je i Dario Depčinski iz Donje Bišnje, član HKD Napredak Derventa, student druge godine Poljoprivrednog fakulteta u Banjoj Luci. 

U ugovoru je, između ostaloga, navedeno da će stipendist iznos dobivene stipendije jednog dana vratiti HKD Napredak kako bi se on mogao proslijediti nekom drugom studentu. Obveza vraćanja stipendije počinje teći godinu dana nakon što se student, po završetku studija, zaposli. 

Da je to moguće uraditi  posvjedočio je ovogodišnjim stipendistima magistar Teofil Gavrić iz Kaknja, koji je za vrijeme studija dobivao ovakvu novčanu podršku HKD Napredak iz Beča, završio studij, zaposlio se na svom poljoprivrednom fakultetu u Sarajevu kao asistent i magistrirao. Danas je došao da preda novčani iznos koji je primao od Napretka i da javno zahvali na podršci, koja mu je u vrijeme studija bila itekako značajna, jer su mu, kako je rekao, oba roditelja bili ostali bez posla. 

Osim stipendiranja studenata koji studiraju na sveučilištima u BiH, bečki HKD Napredak svake godine organizira ljetne škole njemačkog jezika u Beču, gdje se kandidati koji prođu natječaj uspješno usavršavaju u služenju jednim važnim stranim jezikom i istodobno upoznaju znamenitosti Beča, jedne od najvećih europskih kulturnih metropola.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više