Napredak

Vijesti

18 prosinca 2011

BOŽIĆNI KONCERT: Viteški akordi za derventski Napredak

Viteski akordi.jpgSinoć je u župnoj crkvi sv. Juraja u Derventi održan božićni koncert u organizaciji Hrvatskog kulturnog društva Napredak, podružnica Derventa. Nastupio je zbor Viteški akordiiz Viteza s repertoarom hrvatskih narodnih božićnih pjesama, internacionalnih božićnih hitova te nekoliko pjesama iz narodne baštine Hrvata gučogoranskoga kraja i domaće popularne glazbe.

Okupljena publika imala je sreću uživati u uigranom i uživljenom zborskom pjevanju, koje je i one najpoznatije i najobičnije božićne pjesme činilo čarobnim i privlačnim za sluh i duh otvoren za ljepotu Božićnoga ugođaja.
 
Prisutne je na početku programa pozdravio g. Jozo Barišić, predsjednik derventske podružnice HKD Napredak. Zahvaljujući članovima zbora za dobru volju i dolazak iz daleka kraja da bi našoj malobrojnoj publici omogućili trenutke glazbene ljepote, napomenuo je kako je HKD Napredak u Derventi drevna institucija, osnovana početkom prošloga stoljeća, kako je dva puta prekidala i iznova započinjala rad te kako se sada bori da joj se vrate prostori Doma kulture, koje su prije drugog svjetskog rata gradile generacije ondašnjih napretkovaca. U drugim mjestima takvi prostori su već odavno vraćeni, odnosno stavljeni na raspolaganje Napretku, a ovdje to tide znatno teže. No, strpljen-spašen – rekao je g. Barišić. 
 
Sve je na koncu pozdravio i župnik vlč. Filip Maršić, koji je dobrohotno svečano uređenu i urešenu derventsku crkvu ovom prigodom stavio na raspolaganje HKD Napredak. Potom se stotinjak prisutnih skupa s članovima zbora preselilo u kriptu crkve, gdje je za sve pripremljen skromni domjenak i gdje je uz pjesmu i veselje nastavljeno zajedničko druženje sve dok članovi zbora nisu morali krenuti na put u svoj Vitez.
 
Mješoviti vokalni sastav Viteški akordi djeluje već trinaest punih godina a predvodi ga gospođa Olga Krezić, jedina profesionalna glazbenica među njima. Svi ostali su amateri i volonteri, ali s takvim predanjem glazbi da su zavrijedili i ostvarili nastupe i s opernim prvacima Gertrudom Munitić i Ivicom Šarićem. Nastupali su na brojnim festivalima i koncertima diljem Bosne i Hercegovine i Hrvatske i pobrali odlične ocjene glazbenih stučnjaka. U Derventi su imali malobrojnu publiku, dijelom i zato što se mnogi u večernjim satima ne usude otići od kuće, jer su pljačkaški uvijek budni i aktivni, a dijelom i zato što među malobrojnim povratnicima nema tradicije nekih vrijednih kulturnih događanja koji bi privlačili njihovu pozornost. Oni koji su bili na koncertu, međutim, imat će prilike drugima pričati kakvu su lijepu prigodu propustili da se osvježe i osokole za dolazeći blagdan Božića. Zato su HKD Napredak i hrvatska povratnička zajednica u Derventi doista iskreno zahvalni viteškim pjevačima i njihovoj voditeljici.

Feniks.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više