Napredak

O nama

Izvješće o radu HKD Napredak Derventa za 2018. godinu

42514432_2026595180696308_5423753493879980032_n.jpgHrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa okuplja ponajviše hrvatsku povratničku populaciju derventske općine koja je uglavnom starije životne dobi i koju je teško angažirati za neke veće i trajnije društve i kulturne programe i projekte. Ipak, i tijekom godine 2018. podružnica je bila aktivna i činila ono što su joj prilike dopuštale.

REALIZACIJA PROJEKTA IZ DONACIJE

36038405_1885385498150611_6652563230906384384_n.jpg
U kolovozu 2017. javili smo se na natječaj Ministarstva za civilne poslove BiH projektom „Formiranje prve postavke Zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa” i zatražili iznos od 24.900 KM. Ministarstvo je prihvatilo aplikaciju i ocijenilo je odličnom, ali nije imalo na raspolaganju tolika sredstva pa je aplikacija naknadno morala biti revidirana i sužena na iznos sredstava od 7.000 KM.   

Ugovor za provedbu projekta potpisan je u siječnju 2018. godine. Projekt je trajao šest mjeseci, od travnja do rujna 2018. godine, a nakon završetka projekta Ministarstvu civilnih poslova BiH smo poslali svu  traženu dokumentaciju o provedbi projekta.                

Tijekom implementacije projekta:
 
- formirali smo arhivu fotografija te drugih dokumenata s prikazom autentičnog izgleda narodne nošnje, običaja te drugih karakteristika života Hrvata na ovim područjima.  

- napravili smo malu brošuru s pregledom nekoliko preostalih povijesno-kulturnih dobara Hrvata našega kraja pod naslovom :“SPOMENICI  hrvatske kulturne baštine derventskog kraja”. 

- Organizirali smo edukativno predavanje za širu javnost na temu  „Kulturno povijesno naslijeđe Hrvata s područja općine Derventa“  s posebnim osvrtom na narodnu nošnju I običaje vezane uz nju, te ostvarene rezultate projekta. 

- Organizirali smo Javnu tribinu na temu „Zaštita Hrvatske kulturne baštine“. 

- Kao završnu aktivnost projekta, organizirali smo  izložbu prve postavke Zavičajne zbirke Hrvatskog naroda općine Derventa u Napretkovu Domu u Derventi.    

Za potrebe implementacije projekta urađen je jedan primjerak knjige-Fototeke narodne nošnje Hrvata derventskog kraja.  

APLIKACIJE NA NATJEČAJE U 2018.

31073332_1814088115280350_6610174609524260864_n.jpg
1. Na natječaj za programe pomoći održivog povratka pod nazivom” Izgradnja i sanacija infrastrukturnih i drugih objekata od značaja za širu društvenu zajednicu u mjestima povratka na prostoru Bosne I Hercegovine u ultur 2018. I 2019. godine” koji je objavilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz Sarajeva prijavili smo se 29.01. 2018. godine projektom “Završni radovi na vanjskom uređenju Napretkova Doma u Derventi” .Iako je naša prijava visoko rangirana na rang ljestvici  koju je objavio donator, realizacija je do sada izostala. 
   
2. Na natječaj “Transfer za institucije nauke i kulture od značenja za Bosnu i Hercegovinu”, stavka “Značaj rada institucije za kulturno-povijesni razvoj BiH i kulturnih identiteta njenih naroda” s projektom “Očuvanje i afirmacija kulturno povijesnog naslijeđa Hrvata općine Derventa”,  koji je objavilo Federalno ministarstvo kulture i sporta iz Sarajeva prijavili smo se 10.05.2018. godine. Po objavi rezultata vidjeli smo da naš projekt nije prošao.    

3. Dana 14.06. 2018. godine aplicirali smo na Javni poziv za financiranje projekata Udruženja raseljenih lica, povratnika i izbjeglica usmjerenih na unaprjeđenje položaja i statusa ovih kategorija društva, koji je objavilo Federalno ministarstvo raseljenih osoba i izbjeglica iz Sarajeva, projektom Potpora rada ureda. Dobili smo iznos od 2.000 KM, koji je na naš račun uplaćen krajem godine.   

4. Dana 17.08. 2018. godine prijavili smo se na Javni natječaj “ Sufinanciranje projekata institucija kulture u Bosni i Hercegovini” za 2018. godinu. Natječaj je objavilo Ministarstvo civilnih poslova BiH iz Sarajeva a mi smo aplicirali projektom “Nastavak rada na formiranju zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa: Revitaliziranje i popularizacija-preduvjeti opstanka kulturne baštine derventskih Hrvata”. Naša aplikacija, očito, nije prihvaćena, mada o tome nismo dobili obavijest.

Kolinda_posjeta_1.JPG
5. Aplicirali smo 26.03. 2018. godine na Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2018. godinu projektom: Označavanje i prezentacija stećaka iz 16. stoljeća na groblju “Kamenje” u Mišincima, općina Derventa. Natječaj je objavio Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske iz Zagreba. Nismo dobili nikakva sredstva.    

6. Dana 15.05.2018. godine  prijavili smo se na Javni natječaj Središnjeg ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske za financiranje kulturnih, obrazovnih, znanstvenih, zdravstvenih i ostalih programa i projekata od interesa za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini za 2018. godinu  projektom Dovršetak izgradnje Hrvatskog doma u Derventi.  Po objavi rezultata vidjeli smo da ni ovaj puta naš projekt nije prošao.   

7. Krajem godine Središnji ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske objavio je još jedan natječaj:  Javni poziv za prijavu posebnih potreba i projekata od interesa za Hrvate izvan Republike Hrvatske u svrhu ostvarenja financijske potpore za 2018.godinu  i mi smo dana 08.11.2018. godine ponovno aplicirali projektom: Zaštita najstarijeg pisanog spomenika Hrvata derventskoga kraja. Niti ovaj put naša aplikacija nije prihvaćena.  

8. Krajem studenog 2018. godine Državni ured za obnovu i stambeno zbrinjavanje objavio je Javni poziv za prikupljanje zahtjeva za dodjelu financijske potpore projektima  za poticanje povratka Hrvata i stvaranja održivih uvjeta života u Bosni i Hercegovini za 2018.Tražili smo iznos od 100.000 HRK za Završne radove rekonstrukcije zgrade Hrvatskog doma u Derventi. Nismo dobili donaciju.

MANIFESTACIJE I DOGAĐANJA

DSC_1202.JPG
• Napretkov dom u Derventi je u siječnju ove godine posjetila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović. Iako se po protokolu nije mogla dugo zadržati, bio je to lijep susret s povratnicima ovog kraja.   

• Za poklade 2018. godine organizirano je prigodno druženje.  Određeni broj djece je nosio i maske a svi oni su dobili novčanu nagradu za svoj trud. Nazočne je uveseljavao tamburaški sastav iz Slavonskog Broda, koji se potrudio da to bude lijepo druženje vrijedno pamćenja.
    
• Središnja uprava Hrvatskog kulturnog društva Napredak održala je u subotu, 27. listopada svoju redovitu XV. sjednicu u Napretkovu domu u Derventi. Sjednica je započela u 11 sati susretom s članovima HKD Napredak Derventa, a zatim je slijedio  tijek najavljenog programa zasjedanja. Susret je završio zajedničkim ručkom s članovima  HKD Napredak Derventa.

• Godišnja izvještajna skupština Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa održana je u četvrtak 28. studenoga u Napretkovu domu. Pred članovima je prezentirano kratko izvješće o djelovanju podružnice kroz jednogodišnje razdoblje od posljednje skupštine, napravljen pregled financijskog stanja i prijedlog okvirnog plana rada kroz godinu koja predstoji. Potom se razgovaralo o aktualnim tekućim pitanjima i problemima djelovanja udruge, s posebnim naglaskom na pitanje osiguravanja sredstava za dovršetak radova na Domu. 
1.jpg
• HKD Napredak već tradicionalno svake godine u božićno vrijeme organizira koncert i prigodnu zakusku za članove, prijatelje i goste Napretka. No, 2018. godine to je izostalo, jer nam je zadnji tren nastup otkazao glazbeni sastav te smo bili primorani otkazati planirano druženje.      

• U noći sa subote na nedjelju, 9. studenoga oko 2 i 30 sati skinute su sa zidova pred ulazinim vratima Napretkova Doma u Derventi dvije ploče s natpisima organizacija koje u Domu djeluju: Hrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa i Udruga Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS. Jedna ploča je slomljena i bačena u pokrajnju ulicu iza Doma a druga je odnesena. Hrvatsko kulturno društvo Napredak Derventa prijavilo je policiji incident s pločama, a policija je na nadzornim kamerama registrirala dvojicu mladića koji su to uradili. Policija je tražila očitovanje želimo li dizati tužbu protiv počinitelja. U prigodi saslušanja izjasnili smo se da nećemo dizati tužbu protiv počinitelja, prepuštajući policiji da učini ono što je u njezinoj redovitoj nadležnosti, misleći da će policija do kraja istražiti i podići nekakvu tužbu protiv okrivljenih. No, tužiteljstvo nas je obavijestilo da smo to trebali učiniti mi i, budući da to nismo učinili, proglasilo je slučaj okončanim a da nismo ni saznali tko su počinitelji.   

• Upravni odbor HKD Napretka Derventa  u ovoj godini održao je pet sastanaka na kojima se razgovaralo o aktualnim temama. Nadzorni odbor, nažalost, nije održao niti jedan sastanak što se svakako u slijedećem razdoblju  morati popraviti.

U Derventi, 18. veljače 2019.
Ur.br. 08-02-019

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više