Napredak

HKD Napredak

Napretkove zgrade

U Sarajevu je društvo 1913. godine sagradilo impresivni Zakladni dom, popularno nazvan Napretkova palača. Na pročelju zgrade ističe se hrvatski grb i natpis NAPREDAK. Smatra se da je to jedna od najljepših sarajevskih građevina nastalih za vrijeme austrougarske vladavine. U svrhu namicanja novih sredstava i vođenja poslova oko izgradnje Zakladnog doma izabran je odbor u sastavu: Ante Tandarić, Anto Alaupović, Mijo Vučak, Ivan Renđec, Ljudevit Dvorniković, Nikola Krešić, Albert Draganić, Jozo Udovčić, Matej Kakarigi, Ivan Budimir, Dane Cvitković, Petar Maričić i Nikola Palandžić (vidi sliku). Danas je ta zgrada na privremenom popisu spomenika kulture Bosne i Hercegovine.

Zgrada Napretka tijekom čitave svoje povijesti bila je jednim od središta kulturnog i javnog života grada Sarajeva. Godine 1913. otvoreno je u njoj kino Imperijal (kao drugo sarajevsko namjenski građeno kino) s predstavom-filmom Stradanje Pompeja, uz muziciranje ovdašnjeg orkestra. U prizemlju je kavana Imperijal, a nakon Drugog svjetskog rata, kada je zgrada bila oduzeta Napretku, ustanovljava se Kamerni teatar 55, Galerija Gabriel, da bi tu nakon rata u njoj bila smještena i radio-postajaVrhbosna.  

Napretkova palača
poznata je i po tome što je u njoj instaliran prvi sarajevski lift.   

 Napredak  je imao sedam konvikata:

Napretkov_odbor_za_izgradnju_Zakladnog_doma_.jpg
Napertkov odbor za izgradnju Zakladnog doma (Napretkove palače) u Sarajevu 1911. godine

napretkova-palaca.jpg
Napretkova palača u Sarajevu

216.jpg
Zgrada Napretkove zadruge u Zagrebu
fba3.jpgNapretkova zgrada u Mostaru
Konvikt Sarajevo.jpg


Napretkov konvikt u Sarajevu
napredak.jpgNapretkov konvikt u Mostaru

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više