Napredak

HKD Napredak

Hrvatsko kulturno društvo Napredak

napredak29a.jpg
HKD Napredak izvorno je udruga bosanskohercegovačkih Hrvata,  mada se kasnije raširila posvuda po svijetu i odavno su joj članovi Hrvati iz različitih krajeva svijeta, pa i pripadnici drugih naroda.

Osnovni cilj Napretka bilo je očuvanje hrvatske nacionalne svijesti u Bosni i Hercegovini promicanjem hrvatskog jezika i kulture, poticanjem obrazovanja i suradnjom s vjerskim i drugim kulturnim ustanovama. Zato Napredak organizira i potiče brojne kulturne manifestacije i stipendira talentirane studente. Društvo danas broji blizu 20.000 članova diljem svijeta, sjedište mu je u Sarajevu, a dugogodišnji i aktualni predsjednik Društva je prof. dr. Franjo Topić.

U okviru Napretka danas djeluju: Šahovski klub Napredak SarajevoŠK Napredak Zenica, Boćarski klub Napredak-Willa, Nogometni klub SAŠK Napredak u Sarajevu, te Hrvatsko planinarsko društvo Bjelašnica 1923. Odbojkaški klub iz Odžaka nosi ime Napredak. Ukupno pri Napretku djeluje 65 različitih sastava i grupa: 16 folklornih skupina, 11 tamburaških i mandolinskih orkestara, 10 zborova, dva trija klasične glazbe i preko 20 različitih dramskih, humanitarnih, ekoloških, studentskih i sportskih sekcija.

Pri Napretku djeluje i zaklada Otvorena kuća, a uskoro i zaklada za Sveučilište i stipendiranje. Od svoje obnove 1990. do danas HKD Napredak je ukupno realizirao 6.530 različitih kulturnih programa, pri čemu je podijeljeno preko 2.700 stipendija i potpora. U Sarajevu je 2003. godine obnovljena Knjižnica Mijo Poljak s 30.000 knjiga.

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više