Napredak

Vijesti

22 lipnja 2018

HKD NAPREDAK DERVENTA: Predavanje o tradiciji hrvatske narodne nošnje derventskoga kraja

DSC00106.JPG
Kustosica Zemaljskog muzeja iz Sarajeva gđa Marica Popić-Filipović  održala je u četvrtak, 21. lipnja, u velikoj dvorani Napretkova doma u Derventi predavanje o hrvatskoj narodnoj nošnji derventskoga kraja kao dijelu kulturne baštine Hrvata općine Derventa. Predavanje je bilo popraćeno prezentacijom starih fotografija iz arhiva Zemaljskoga muzeja, ali i novijega datuma, na kojima su slušatelji mogli vidjeti sve detalje dijelova ženske i muške narodne nošnje te načina tkanja platna za nošnje, načina obrade lana, konoplje i vune, tradicionalne strojeve i tkalačka pomagala, zatim vrste tkanoga materijala i načine njegova ukrašavanja pri tkanju i vezenju. Na koncu je publika na živim modelima mogla vidjeti uzorke nošnje, nakita pa i modernih falsifikata originalnih izvedbi pojedinih dijelova.   

Predavanje je organizirano u okviru realizacije projekta „Formiranje prve postavke Zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa“ za koji je HKD Napredak Derventa aplicirao na natječaj Ministarstva civilnih poslova BiH a koji također predivđa prikupljanje starih fotografija ljudi, događaja, alata i drugih zanimljivosti kako bi se napravila prigodna izložba i složio foto album prikupljenog materijala. U projekt je uključen i zadatak označavanja i opisa spomenika kulture Hrvata derventske općine ili njihovih tragova sačuvanih na starim fotografijama.   

Premda je termin predavanja, nenamjerno, lociran u vrijeme održavanja svjetskog prvenstva, kada je većini važniji nogomet od svega drugoga što se događa, u dvorani se okuplo osamdesetak gostiju, među kojima i predstavnici Srpskog kulturnog društva Prosvjeta, Organizacije IMIC i drugih udruga s područja općine, a neki su došli samo zato da se susretnu s gospođom Popić-Filipović, koja je rodom iz derventskih Božinaca a do rata je bila voditeljica Zavičajne zbirke gradskog muzeja u Derventi.    

Prije predavanja prisutne je s projektom „Formiranje prve postavke Zavičajne zbirke Hrvata općine Derventa“ kratko upoznala voditeljica projekta gđa Suzana Durmiš, a gospođi Filipović i prisutnima u dvorani dobrodošlicu je poželio predsjednik HKD Napredak Derventa fra Mirko Filipović, koji je na koncu sve pozvao u prizemnu dvoranu Doma na druženje uz kavu i osvježavajuća pića, a bilo je prilike pogledati i utakmicu između Hrvatske i Argentine, koja je upravo bila u tijeku.
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više