Napredak

Vijesti

10 kolovoza 2014

HKD NAPREDAK: Uskoro kreće obnova Doma kulture u Derventi

P1030702.jpg


Hrvatsko kulturno društvo Napredak, podružnica Derventa, uskoro bi mogao započeti s obnovom Doma kulture u Derventi, bivšeg Napretkovog Hrvatskog doma. Čim se raspiše natječaj i izvrši izbor najpovoljnijega ponuđača, mogli bi započeti pripremni radovi na uspostavljanju i osiguranju gradilišta te čišćenju zgrade od starog suvišnog materijala, uz uklanjanje sadašnjih pregrada koje nisu predviđene projektom. Time bi se zgrada pripremila za početak glavnih zidarskih, molerskih i drugih zanatksih radova koje je potrebno izvesti da bi se Dom građevinski doveo u funkciju. 

Derventska podružnica Napretka dobila je na raspolaganje svoj nekadašnji dom do donošenja državnog zakona o povratu imovine. Dom treba obnoviti, a ulaganja u obnovu računaju se u cijenu zakupnine, koja se po sadašnjim zakonima morala odrediti. Odmah se pošlo u akciju prijavljivanja na različite raspisane natječaje, izdana je brošura o izgradnji doma i izvršena priprema za otvaranje internet stranice na kojoj će, uz ostale sadržaje, svi moći pratiti dinamiku rada na obnovi Doma. Čekala se prva ozbiljnija donacija da bi se krenulo u opću mobilizaciju za ovu plemenitu akciju. 

I donacija je sitgla. Odlukom Državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske prijavljenom projektu „Rekonstrukcija i adaptacija Hrvatskog doma (Doma kulture) u Derventi (dio troškova provedbe projekta)“ odobrena je financijska potpora u iznosu od 150.000 kuna. Time su se stekli uvjeti za službeni početak rada na rekonstrukciji, za što je projekt već odavno urađen. 

U ponedjeljak, 11. kolovoza, bit će održana sjednica vodstva Napretkove podružnice, na kojoj će biti imenovan početni građevinski odbor, u koji će se kasnije moći kooptirati i drugi članovi koji mogu doprinijeti uspješnosti ove akcije. Na sjednici će se donijeti i odluka o raspisivanju natječaja za pripremne radove. Svi ostali radovi izvodit će se u fazama, kako već budu pristizala financijska sredstva. Feniks.info
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više