Napredak

Vijesti

27 srpnja 2019

LIJEPO: HKD Napredak u Africi

1.jpg
Hrvatsko kulturno društvo Napredak je osnovano davne 1902. godine s plemenitim ciljem pomoći đaka i studenata u njihovom školovanju. Još je tada otvaranjem konvikta za smještaj siromašne djece započela njegova plemenita zadaća. Napredak je do zabrane 1949. godine školovao i pomagao školovati oko 16.000 đaka i studenata, među kojima su i dva nobelovca, Ivo Andrić i Vladimir Prelog, zatim slikari Gabrijel Jurkić, Ismet Mujezinović, pjesnik Nikola Šop i mnoge druge poznate osobe. Nakon obnove Napretka 1990. godine, Društvo je nastavilo sa svojom humanom misijom, značajan doprinos je dalo i u ratnom vihoru koji je zahvatio prostore Balkana.


Danas se zastava Napretka zavijorila i u Tanzaniji, na vrelom Afričkom tlu u okviru akcije „Olovka iz BiH u Africi piše stih“, a koju je Napredak realizirao u suradnji s udrugom „Možemo zajedno“, čiji je predsjednik poznati profesor geografije i neumorni humanitarac Dejan Nemčić. Napredak tako ne poznaje granice, jer sve što je lijepo i dobro, nađe svoj put. 

Iskreno se nadamo kako će temelji za osnivanje Napretkove podružnice u Tanzaniji biti čvrsti i kako će omogućiti mnogima da tim putem upoznaju čari Afrike, sve njene radosti i tuge, ali i dati mogućnost svima onima koji budu željeli pomoći i pridonijeti kako dječici Afrike tako i humanoj misiji koju Napredak nosi i ima.

Hakuna Matata Napredak! 

Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više