Napredak

Vijesti

24 kolovoza 2017

NAJAVLJENI POSJET: Američka veleposlanica u Napretkovu domu

21076777_302467210222994_1308309482_n.jpg
U okviru današnjeg posjeta Derventi, američka veleposlanica gđa Maureen Cormack je nakon susreta s općinskim vlastima i posjeta srednjoškolskom centru „Mihajlo Pupin“ posjetila i Napretkov dom, gdje se u ugodnom razgovoru s domaćinima zadržala gotovo sat vremena. 

Gospođu Cormack sa suradnicima na ulazu u Dom pozdravio je predsjednik Hrvatskog kulturnog društva Napredak Derventa fra Mirko Filipović, a potom je veleposlanica rado obišla cijelu unutrašnjost Napretkova doma, slušajući usput informacije o povijesti zgrade i načinu na koji je nakon ratne devastacije ponovno oživljena te sada čeka skori trenutak potpunog aktiviranja nakon dobivanja uporabne dozvole.   

Na  razgovoru u prizemnoj dvorani budućeg Napretkova kluba „Susret“, kojem su nazočili dopredjsednica derventske podružnice gđa Suzana Durmiš, predsjednik Udruge Hrvata povratnika u Bosansku Posavinu FENIKS  g. Pejo Guberac i njegov zamjenik g. Dragan Kljajić te zajednička tajnica obiju udruga gđa Danijela Zirdum, veleposlanica se zanimala za stanje hrvatske nacionalne zajednice u općini Derventa, za situaciju povratka, problemima koji ga prate te dosadašnjim rezultatima ovog procesa. 

Rezultati su lako čitljivi iz puke usporedbe brojki: ako se od 22 tisuće prijeratnih Hravata u općinu vratilo manje od 2000, jasno je da se ne može govoriti ni o kakvom uspjehu. Dapače! Ali razlozi su višeslojni: i politički i sociološki i ekonomski i psihološki. Stoga je veleposlanica rado saslušala i pitanja domaćina o tome koliko visoke svjetske politike mogu utjecati na lokalne visoke političare da ne podgrijavaju stalne stare i nove tenzije, nego da zemlju približavaju životu europske države dvadeset i i prvoga stoljeća. Samim time pitanje povratka bi bilo mnogo izglednije negoli sada, kada i oni koji su za vrijeme rata ostali na svojim ognjištima masovno hrle u tuđinu, bojeći se budućnosti u svojoj kući.   
NIS
Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više