Napredak

Vijesti

21 studenog 2015

NAPRETKOV DOM: Fasada dovršena

Fasada 1 mala.jpg


Fasada na Napretkovu domu/ Domu kulture u Derventi dovršena je i sa zgrade su skinute i posljednje skele. Ostala je samo obrada prizemnog dijela zgrade, na koji će se postavljati ceresit zrnasta fasada, za što nisu potrebne skele. Najveći dio posla uspio se ipak uraditi prije kiše, koja je danas počela padati, i snijega, koji najavljuju metereolozi. 

Vremenske prilike neće, međutim, utjecati na završne nutarnje radove, koji su u punome jeku. Nakon što su postavljeni laminati u prostorijama, trenuto se intenzivno radi na polaganju kamena na podove hodnika i na stubište. Nakon toga u podrumskome dijelu zgrade, gdje je nekad bila knjižnica, polagat će se keramčike pločice, koje su već nabavljene. 

Jučer je radove na Domu obišao načelnik općine Derventa g. Milorad Simić sa suradnicima iz općinske uprave. Povod je bila molba HKD Napredak Derventa da općinske vlasti dopuste da se ulazno stubište u Dom malo proširi da bi veća grupa ljudi komotnije mogla ulaziti u zgradu, a to bi značilo da bi se moralo koji centimetar ući na općinsko zemljište. Napredak je, kao prijedlog Općini, dao izraditi i mali projekt uređenja čitava trga ispred Doma, u što bi se uklopilo i ulazno stubište. K tome je  trebalo dogovoriti i pitanje lipe koja stoji pred Domom, jer bi se uređenjem stubišta i ona morala zaštititi i obraditi prostor oko njezina korijena. 

Gosti iz općine izrazili svu zadovoljstvo napretkom i kvalitetom rada na Domu, počastili su pićem radnike koje su zatekli na radilištu, obećali da će se pitanja sa stubištem lako riješiti, a pitanje trga moglo bi se uklopiti u uređenje kompletne glavne ulice, što je planirano za proljeće. Stručnjak za nasade pregledao je lipu i ustanovio da je, nažalost, gotovo sva istrula, te predložio da se ukloni a na njezino mjesto da se zasadi neko novo ukrasno stablo. 

Pogled na obnovljeni Dom već sada lako otkriva sklad i ljepotu ove stare zgrade, koja sigurno nikad do sada nije ovako lijepo izgledala, a kad se malo uredi i pristupni okoliš, Dom će postati jedna od nezaobilaznih destinacija u vizuri grada Dervente. A bio je pusta ruševina.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više