Napredak

Vijesti

24 rujna 2015

OBLJETNICA: Srebreni jubilej obnove Napretka

Konferencijom mladih u Sarajevu obilježeno 25 godina obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak
Detalj-s-konferencije-3-590x394.jpg


Više od 150 mladih iz velikog broja Napretkovih podružnica okupilo se prošlog vikenda na dvodnevnoj konferenciji koja je organizirana u Sarajevu u Katoličkom školskom centru Sv. Josip, a povodom obilježavanja 25 godina od obnove rada Hrvatskog kulturnog društva Napredak. 

Na samom početku ovoga skupa sve nazočne pozdravili su mnogi uzvanici, bivši Napretkovi stipendisti i članovi Središnje uprave Napretka, a među njima i član prvog Predsjedništva Republike BiH Stjepan Kljuić, vojni biskup u BiH mons. prof. dr. Tomo Vukšić, izaslanik vrhbosanskog nadbiskupa mons. prof. dr. Mato Zovkić, bivši Napretkov stipendist prof. dr.Damir Marjanović, bivši dopredsjednik Napretka Ivica Šarić i naravno kao domaćin, predsjednik Napretka prof. dr. Franjo Topić

Gotovo svi su se prisjetili 1990. godine i obnoviteljske skupštine koja je održana 29. rujna u sarajevskom kinu „Dubrovnik“, prvih članova upravnih tijela, ratnih godina i uloge Napretka u to doba, ali i poslijeratnog i današnjeg vremena. Posebno je dan osvrt na ulogu Napretka prema mladima, a o tome su više govorili dopredsjednik Napretka mr. Nikola Čiča, bivši dopredsjednik i bivši stipendist Dario Vučić i prof. dr. Tomislav Išek koji inače jako puno istražuje i piše o povijesti Napretka. 


Prof. Topić je u svom govoru posebno zahvalio članovima svih upravnih tijela, a njih je od obnove rada do danas bilo oko 150, kao i svim članovima uprava podružnica i dobročiniteljima koji podržavaju rad Napretka. „Uz Božji blagoslov zbilja smo napravili jako puno. Mi ovo što radimo ne moramo radit, ali želimo raditi i biti poticaj drugima. Možda je od svega što radimo najvažnije da svojim radom njegujemo naš kulturni identitet, a da pri tom ne stvaramo neprijatelje. Naravno da se uvijek može raditi i bolje, ali bez nas, bez Napretka, siguran sam da bi hrvatski narod bio kulturno i duhovno siromašniji“. 


Na svečanosti je prof. dr. Franji Topiću, koji je svih ovih dvadeset i pet godina vodio Napredak, uručena prigodna povelja i simbolični dar.  

Prije nastavka konferencije služena je sveta misa u crkvi koja je u sastavu KŠC-a, a misno slavlje predvodio je mr. Luka Brković, župnik crkve Sv. Josipa u Sarajevu i jedan od obnovitelja Napretka. Mladi su potom nastavili rad u radionicama na temu pisanja projekata i razgovor o tome kako Napredak iz svoje perspektive vide u idućem razdoblju.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više