Napredak

Vijesti

30 listopada 2015

PODRUŽNICA U BEČU: Dvadeseta obljetnica djelovanja

puna-dvorana -mala.jpgU svečanoj atmosferi, s brojnim članovima, stipenistima i prijateljima Hrvatsko kulturno društvo Napredak – Glavna podružnica Beč proslavila je 20 godina djelovanja u Beču, a proslava je održana u sklopu obilježavanja jubileja – 25 godina obnove rada HKD Napredak. 

Brojni su oni koji su Napretkovoj podružnici u Beču i njezinom predsjedniku Filipu Zloušiću željeli čestitati jubilej, a među njima i članovi Središnje uprave Napretka i Stručne službe iz Sarajeva na čelu s predsjednikom prof. dr. Franjom Topićem, koji su odlučili da za ovu prigodu dođu u Beč i ondje upriliče svoj redoviti sastanak, jer je taj posjet ova aktivna podružnica zaista zaslužila. 

Aktivnosti Napretka u Beču nije jednostavno nabrojati, no svi ističu, osim stipendiranja mladih, Napretkovu Ljetnu akademiju u Beču, kojih je do sada održano 17 i na njima sudjelovalo 480 mladih iz BiH, Hrvatske, Srbije i Makedonije. Osim što su učili jezik, ostvarili su trajno prijateljstvo s Bečom i Austrijom. 

G. Zloušić se emotivno prisjetio početaka: ispričao je kako je 24. veljače 1994. iz ratom izmrcvarenog Sarajeva dobio razglednicu Franje Topića s motivom starog Travnika. Na kraju poruke pisalo je: „Molio bih te da se pozabaviš malo Napretkom“. -  

Ciljevi i smjernice Društva u Austriji bili su jasni i zadaci unaprijed zadani, samo su nam se postavljali još i dodatni s obzirom na to da smo u drugoj državi u kojoj želimo nastaviti svoj život. 

Napretkova zadaća, naglasio je, jest očuvanje hrvatskog identiteta u novoj domovini, integracija u zemlji u kojoj žive, povezivanje stare i nove domovine, i naravno, pomoć mladima, a Napredak je ponosan na dvojicu svojih glasovitih stipendista nobelovaca: književnika Ivu Andrića i kemičara Vladimira Preloga. Godišnje Napredak u Beču organizira po 15 manifestacija. Svoje projekte ostvaruje zahvaljujući ljubavi i spremnosti na rad za ciljeve HKD Napredak. Jer, kao što kaže Zloušić, tko se jednom zarazi “Napretkovim virusom“, teško se tog virusa oslobodi. 

Upravo o vjernosti ideji govorio je predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić. 

-  Naša filozofija je jednostavna – radimo i ne kukamo, nismo pesimisti, nikada se ne treba predavati. Sve što radimo radimo radi ljudi i glavna nam je zadaća biti u službi čovjeka, posebno mladih - rekao je ponosno predsjednik Topić. 

A upravo ti mladi pokazali su na svečanoj akademiji što im Napredak znači, i to onda kad im je trebalo. Vedrana Šimić i Mirza Hrustanović, operni solisti, bili su studenti Muzičke akademije u Sarajevu. Vedrana je s 14 godina imala prvi koncert i ispričala je koliko je jednoj mladoj osobi, koja dolazi iz skromne obitelji, značilo učenje njemačkog jezika mjesec dana u Beču. Hrustanović je u Beč došao sa 700 eura i sav novac dao za stanarinu. Župnik iz Zenice, pokojni fra Ilija, rekao mu je da se javi Filipu Zloušiću, on će mu pomoći. To prijateljstvo i danas traje, a Vedrana i Mirza samo su jedni od mnogih kojima je Napredak pružio ruku. 

Velike zasluge Napretka priznali su svi uzvanici, među kojima su bili i veleposlanik BiH u Austriji Tomislav Leko, veleposlanica Republike Hrvatske u Austriji Vesna Cvjetković i brojni austrijski prijatelji. Gosti su uživali i u glazbenom programu u kojemu su, uz Hrustanović i Šimić, nastupili i Mario Andrić, Martina Mikelić, Andrea Nikolić, folklorna skupina koja je izvela pjesme i plesove iz Hrvatske. 

Predsjednik Podružnice Filip Zloušić je na svečanosti koja je održana u centru Beča – u Kursalonu u Stadtparku – na svečanoj akademiji dodijelio i zahvalnice svima onima koji su godinama pomagali rad Napretka.

U sklopu svečanosti, drugi dan, Središnja uprava održala je VIII. redovitu sjednicu u Beču, na kojoj je bilo riječi o radu Napretka uopće i tekućim pitanjima. U nedjelju, 25. listopada služena je sveta misa za Napredak, Napretkovce i sve izvan Domovine, koju je predvodio vlč. Luka Brković uz koncelebraciju vlč. Josipa Vajdnera i vlč. Franje Topića.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više