Napredak

Vijesti

29 siječnja 2015

SARAJEVO: Predstavljen Napretkov godišnjak za 2015. godinu

tradicionalniprijemnovinarikraj2015_3.jpgU petak, 23. siječnja 2015., u Napretkovom domu na Trebeviću održana je promocija 62. izdanja Napretkova almanaha Hrvatskog narodnog godišnjaka za 2015. godinu, uz prigodno druženje s novinarima. 

Novi broj Hrvatskog narodnog godišnjaka predstavili su glavni i odgovorni urednik 62. izdanja godišnjaka dr. Pavle Mijović, docent na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Sarajevu na katedri za filozofiju, zatim glavna i odgovorna urednica Oslobođenja Vildana Selimbegović,  direktor BHT1 Mario Vrankić i prof. dr. Ugo Vlaisavljević, redovni profesor Univerziteta u Sarajevu. 

Mijović je istaknuo kako je godišnjak, iako zastarjela forma, izuzetno važan budući da je svjedok i vjerni prikazatelj jednog vremena, te donosi provjerljive, jasne i nedvosmislene činjenice, u potpunosti zanemarujući senzacionalistički pristup ljudskim aktivnostima i događajima. 

Gospođa Vildana Selimbegović istaknula je kako smo, paradoksalno, danas manje informirani nego ikad, budući da u moru informacija zaboravljamo bit i ono suštinsko i stvari koje su upravljale našim sudbinama i životima. 

Gospodin Mario Vrankić nazvao je Napredak “vitalnim stogodišnjakom” čija je dobra energija svojevrstan eliksir mladosti, dok je prof. dr. Vlaisavljević govorio o ljudskoj potrebi vraćanja na početak i historijske temelje, analizirajući poemu Tugomira Alaupovića kojom godišnjak i započinje. 

Predsjednik HKD Napredak prof. dr. Franjo Topić zahvalio je medijima koji su u prethodnim godinama pratili rad ovog Društva, izvještavajući o brojnim projektima i aktivnostima. 
- U BiH treba biti dodatno osjetljiv za ovu našu stvarnost koja nije jednostavna, ali je lijepa. Za mene je to mentalni, duhovni i intelektualni izazov, ne bih ni za što zamijenio ovu zemlju. Još od mladih dana sam bio protiv onoga da je ovo samo balkanska krčma i tamni vilajet. Moramo nešto činiti da nam bude bolje i u ovoj magli i mraku paliti mala svjetla, razgoniti maglu i stvarati bolju i ljepšu atmosferu za život u BiH - zaključio je prof. Topić, dodavši kako je za trijumf zla dovoljno da dobri ljudi ne čine ništa.
Objavio: NIS
Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više