Napredak

Vijesti

11 lipnja 2016

VELIKA DVORANA: Završeno postavljanje poda

manja.jpg
U velikoj dvorani Napretkova doma ovih dana je privedeno kraju postavljanje podne obloge na pozornici i u cijeloj dvorani. Preostaje još bojanje površine u odabranim tonovima. 

Po preporuci tehničara koncertnih dvorana, pod je obložen dvostrukim slojem jelove daske, odnosno brodskoga poda, koje su složene u supronim smjerovima. Donji sloj dasaka prikovan je direktno na letve vodilice, među kojima je prostor popunjen vodonepropusnom folijom i podnim stiroporom. Gornji sloj je ukivan sa strane, prije nego su se daske ušipljivale jedna u drugu, tako da se ukivanje ne vidi. Time se dobila mekana površina koja „diše“ i pogodna je za plesanje, ali i za stabilizaciju zvukova u dvorani.  

Stubište kojim se iz dvorane može uzaći na pozornicu obloženo je tvrđim bukovim daskama, kojima se zakrilo i prednje čelo bine, s tim da se pazilo da se ne ostavljaju nikakvi opšivi na završnu liniju pozornice, jer će se tu naslanjati pomični produžeci pozornice za nastupe koji zahtijevaju veći izvedbeni prostor, pa pozornica i tada mora djelovati kao jedna neprekinuta cjelina. 

Postavljanje poda finacirano je iz donacije Ministarstva civilnih poslova Bosne i Hercegovine, na čiji je natječaj HKD Derventa prošle godine apliciralo za cjelokupno uređenje dovrane, ali je dobilo samo sumu od 10.000 KM, koja je mogla biti iskorištena za jedan mali dio radova. Ovih dana ministarstvu je poslano konačno izviješće o utrošenim sredstvima, na što je stigla pohvala za uredno ispunjene formulare i dosljedno utrošena sredstva. 

Nakon skoroga bojenja podne podloge, preostaje slijedeći važan korak: postavljanje svih zastora i zastornih mehanizama na bini, na prozorima u dvorani te na ulaznim vratima u dvoranu. 

MALA FOTO PRIČA O TIJEKU UREĐIVANJA DVORANE

Objavio: NIS

Galerija slika

Komentari

Želiš komentirati ovaj članak?

Pošalji

Komentari

Popis darovatelja

Pridružite se akciji obnove zgrade Doma kulture u Derventi, koja je prije drugog svjetskog rata bila zgrada Napretkova Hrvatskog doma. Animirajte i...

Saznaj više